latinica  ћирилица
21/06/2021 |  12:01 ⇒ 12:02 | Аутор: РТС

Историјски дан у Шведској; Парламент изгласао неповјерење премијеру Левену

Посланици шведског Парламента изгласали су неповјерење премијеру Стефану Левену, након што су се опозиционе странке успротивиле његовом приједлогу закона о одређивању висине кирија за становање.

На историјском гласању за неповјерење се изјаснио 181 посланик, чиме је Левен постао први шведски премијер који је изгубио повјерење парламента.

За неповјерење Влади Стефана Левена изјаснили су се посланици Левице, Шведских демократа, Модерата и Демохришћана.

Гласање је обављено на захтјев Шведских демократа, а за изгласавање неповјерења била је потребна подршка 175 од 349 посланика у шведском Риксдагу.

Левен је понудио странкама у Парламенту да се договоре о новом моделу одређивања кирије за станове и да тако ријеше највећу политичку кризу у новијој историји Шведске.

- Дајемо прилику за проналажење рјешења. Очекујемо да се друге политичке партије припреме да буду одговорне и да не увуку Шведску у политичку кризу - рекао је јуче премијер Стефан Левен, предсједник социјалдемократа.

Међутим, приједлог је убрзо одбила Левица, странка која је давала подршку Левеновој мањинској влади и пружила подршку опозицији у изгласавању неповјерења.

Левен сада има двије опције – да поднесе оставку, чиме ће бити покренута процедура одабира новог премијера или да распише ванредне парламентарне изборе, прве од 1958. године, а тек пете од увођења избора 1866. године.

Шведски медији сазнају да ће се Левен одлучити за расписивање нових избора, што значи да ће Швеђани два пута излазити на биралишта за годину дана, пошто су редовни избори заказани за септембар 2022. године.