latinica  ћирилица
20/06/2021 |  10:05 ⇒ 10:06 | Аутор: БЕТА

У Француској данас први круг регионалних избора

У Француској се данас одржава први круг регионалних избора, мање од годину дана од предсједничких избора, тако да представљају тест за будуће кандидате на изборима шефа државе заказаним у прољеће 2022. године.

Регионални избори су били одложени за три мјесеца због епидемије вируса корона, и одржавају се у два круга, други је заказан за 27. јун.

Французи бирају савјетнике 13 региона у Француској и два у прекоморским територијама за мандат од шест година. Регионалне власти су задужене у областима које се директно тичу грађана, као што су јавни превоз, образовање и регионално планирање.

Регионални избори обично не привлаче много бираче тако да се очекује мали одзив. На изборима 2015. године у првом кругу је било готово 51 одсто суздржаних гласача.

Ове године се предвиђа још мањи одзив, а кампања за те изборе практично није ни одржана због мјера против вируса корона.

Према анкетама, владајућа странка Република у покрету предсједника Емануела Макрона није у повољној позицији на регионалним изборима, а већи фаворит је екстремно десничарска странка Национални фронт лидерке Марин Ле Пен.

Аналитичари оцјењују да ће Ле Пенова искористи те изборе као кампању за предстојеће предсједничке изборе.