latinica  ћирилица
19/06/2021 |  09:35 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Милановић позвао на заједништво у вези са статусом Хрвата у БиХ

Хрватски предсједник Зоран Милановић у обраћању на свечаној академији Хрватске матице исељеника позвао је на заједништво у вези са статусом Хрвата у БиХ.

- Њихова домовина је БиХ онако како је зацртана прије 26 година једним међународним уговором чији је потписник Хрватска и којег ће се у доброј вјери придржавати - рекао је Милановић.

Он је на синоћњој академији у Загребу истакао да је хрватска нација била сан чија је реализација зависила о "мало добрих, правих људи" који су се око те идеје окупили у одређеном историјском тренутку, преносе хрватски медији.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић захвалио је Милановићу што "ових дана врло гласно говори о улози хрватског народа у БиХ".

- Ми смо поносни да имамо Хрватску као своју домовину, али исто тако нећемо се одрећи БиХ као наше домовине. Нас је 15 одсто у БиХ, али смо као најмалобројнији и најврједнији. Предводници смо свих позитивних интеграцијских процеса у БиХ - поручио је Човић.

Он је захвалио званичницима Хрватске на охрабрењу да Хрвати у БиХ очувају своју равноправност као конститутивни народ и обезбиједе легитимно представљање на свим нивоима власти.