latinica  ћирилица
18/06/2021 |  19:08 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Како привући инвеститоре и трасирати развој Српске? (ВИДЕО)

Привући инвеститоре и добити смјернице за будући развој Републике Српске, циљ је дводневне инвестиционе конференције ИРБ-а.
Инвест Српска - Фото: РТРС
Инвест СрпскаФото: РТРС

Будуће инвестиције у енергетику, путну инфраструктуру, туризам, пољопривреду мјере се милијардама, а то је шанса, коју Српска не би требало да пропусти, сагласни су и привредници и политичари из Републике Српске, БиХ и Србије, који учествују на конференцији у Лакташима.

Могућности инвестирања, привређивања и изазови привредног развоја су пред Републиком Српском које треба искористити, порука је и циљ Прве инвестиционе конференције ИРБ-а.

- Потпуно смо убијеђени о неопходности креирања једног оваквог догађаја на највишем нивоу и о потреби промишљања о правцима развоја и начина како помоћи привреди Српске, те домаћим и страним инвеститорима да на најбржи и најлакши начин инвестирају у Српску - рекао је Дражен Врховац директор ИРБ-а.

Из Владе Српске најављују значајан инвестициони циклус вриједан неколико милијарди марака. Од енергетике до путне инфраструктуре, од хидроелектрана до аутопутева. А добри макроекономски резулати и поред пандемије, дају вјетар у леђа будућем развоју, један је од закључака ове конференције.

- Захвалан сам и Србији која пружа сваки вид помоћи Српској. Значајно је што Српска има добре показатеље и у времену вируса корона, а у првом кварталу ове године бруто домаћи производ Републике Српске је 2,1 одсто - навео је Вишковић.

Зора Видовић министарка финансија додала је да Српска мора да искористи своју шансу.

- Макроекономски показатељи у првом тромјесјечју говоре о тој шанси, и мислим да наставимо тим темпом - додала је она.

Међу онима који су инвестирали у Републици Српској је и ЕФТ група. Инвестиција у Термоелектрану Станари им се исплатила.

- Инвестиција која је запослила 1.000 људи који имају плате 50 одсто изнад просјека у Српској - навео је Вук Хамовић ЕФТ Група.

Већим подстицајима за нове технологије и улагањем у образовни систем може се наставити развојним путем, поручују привредници.

- Тако ћемо повећати конкурентност и надомјестити радну снагу - сматра Перо Ћорић директор Привредне коморе Републике Српске.

Србија иде тим путем. Добар показатељ јесу услуге ИТ сектора које чине осам одсто БДП-а и близу су пољопривреде као највеће извозне гране.

- Развој Србије и Републике Српске јесте у нашим младим иноваторима - сматра Ненад Поповић министар без портфеља.

И добри закони кључ су економског развоја.

- Народна скупштина Српске ефикасно усваја законска рјешења која су прилагођена директивама ЕУ - истакао је Недељко Чубриловић предсједник Парламента Српске.

Саша Тривић предсједник Удружења послодаваца Српске истакао је да је законска регулатива добра основа за даљи развој,али да је потребан и технолошки развој.

Закључке са ове конференције подржаће и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Важно је да знамо како у Републици Српској да инвестирамо и какве постицаје нашим инвеститорима да дамо - поручио је он.

Савремено доба тражи нове моделе пословања, управљања и финансирања. Додик сматра да ко сада направи искорак у економији стварајући стимулативно окружење за улагање , не треба да брине за будућност.