latinica  ћирилица
18/06/2021 |  17:09 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Ердоган критиковао међународну заједницу због управљања пандемијом

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да међународна заједница није успјела да положи тест из управљања пандемијом вируса корона.

Он је, током обраћања првог дана тродневног Дипломатског форума у Анталији, подсјетио да је Савјет безбједности УН након 100 дана епидемије прогласио ситуацију "највећом здравственом кризом у историји".

Позивајући свјетске лидере да не дозволе "национализам" када је ријеч о вакцинама против ковида 19 и да не понављају исте грешке док се пандемија наставља, Ердоган је нагласио да је ширење заразе ојачало неправду у свијету.

Ердоган се током говора осврнуо и на питање енергетских ресурса у источном Средоземљу, напоменувши да све стране треба да обезбиједе сарадњу умјесто сукоба.

Турска и Грчка су ове године наставиле разговоре с циљем проналажења рјешења за билатералне спорове у Егејском и Средоземном мору, подсјећа Анадолија.

Предсједник Турске навео је и то да Анкара жели да у наредном периоду ојача сарадњу у свим регионима, од Африке до Латинске Америке и од Пацифика до Азије.

- Вјерујем да ће се Дипломатски форум у Анталији претворити у поље гдје на вријеме куца срце глобалне дипломатије - поручио је Ердоган.

У раду Форума учествују и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Форум окупља 10 шефова држава и влада, 42 министра спољних послова, троје бивших шефова држава и влада и више од 50 представника међународних организација и бивших званичника влада, потврђено је Анадолији у Министарству спољних послова Турске.

Теме форума су ситуација на Балкану, будућност Европе, трансатлантски односи, питање избјеглица и миграната и пријетња тероризма.