latinica  ћирилица
18/06/2021 |  16:08 ⇒ 16:08 | Аутор: Вечерње новости

Рекордно високе температуре шире се југозападом САД

Талас врућина и рекордно високих температура који је захватио југозападни део САД током протекла три дана, а јуче се проширио на исток према Ајови и Мисурију. Национални метеоролошки центар издао је упозорење за Аризону, јужну Неваду, велики дио Калифорије и дијелове Јуте. Упозорење на екстремно високе температуре издато је и за Канзас, Небраску, Ајову и Мисури.

Температуре се у протекла три дана крећу око 38. подиока Целзијусове скале, што је од 10 до 20 степени изнад просјека за ово доба године, али се у Финиксу предвиђа температура од 47 степени, Калифорнији 42, док би у Лас Вегасу жива у термометру требало да достигне цијелих 45 степени Целзијуса.

Како наводи Ројтерс, у калифорнијском Националном парку Долина смрти, једној од најтоплијих тачака на планети, у сриједу је забиљежено рекордних 54 степена.

Док су клима уређаји нон стоп укључени у кућама и фирмама, власти Тексаса и Калифорније позвале су потрошаче да ове седмице штеде електричну енергију како би смањили притисак на пренапрегнуту мрежу и избјегли искључења струје.

Врућине су донијеле и шумске пожаре у овом дијелу САД, али највећи дио њих или бар 50 одсто је локализовано.