latinica  ћирилица
16/06/2021 |  21:36 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Концерт поводом 700 година Манастира Грачанице

У Дому клутуре у Грачаници вечерас је одржан свечани концерт поводом 700 година постојања Манастира Грачанице, задужбине Краља Милутина.
Концерт поводом 700 година Манастира Грачанице - Фото: СРНА
Концерт поводом 700 година Манастира ГрачаницеФото: СРНА

На концерту су наступили ученици Музичких школа из Станишора у општини Гњилане и Грачаница, хор Симонида из Грачанице и хор из Косовске Митровице.

Ђакон Братислав Богдановић рекао је Срни да је овај јубилеј манастира један од најзначајнијих датума у скоријој историји Српске православне цркве.

Сала у Дому културе била је препуна посјетилаца који су имали прилику да се упознају са историјом и значајем ове српске светиње коју је прије 700 година саградио Краљ Милутин и још више од 40 богомоља.

Током програма присутнима је предочено да су о љепоти зидова од клесаног камена и архитектонском изгледу Грачанице многи појали и писали, па је тако записано да је манастир сазидан од камена, опасан циглом, с високим луковима у савршеним пропорцијама.

Ову спрску светињу, којој се диви сваки посјетилац, посебно вјерници, краси изградња горње куполе кроз коју се "пробија свјетлост која надјачава полутаму на подовима" и управо је то чини једном од најзначајнијих вјерских објеката у Срба који је уз Пећку Патријаршију, Високе Дечане и Богородицу Љевишку под заштитом Унеска.

- Манастир Грачаница задужбина светог Краља Милутина саграђена је 1321. године, а фрескописање је завршено у каснијим годинама - рекао је ђакон Богдановић, оснивач и руководилац Хора Симонида.

Музички таленти извели су Бахове, Моцартове, Хачатуријанове, Шопенове композиције на клавиру, хармоници, гитари, флаути и виолини, што је наишло на опште одушевљење присустних.

На крају програма Хор Симонида извођењем пјесме "Лазарица", а Хор из Косовске Митровице с пјесмом "Јунаци с Кошара" подигли су на ноге публику из које су се чули повици "остајте - остајемо овдје".

Концерт су у оквиру прославе јубилеја Манастира Грачаница и обиљежавања Видовдана организовали руководиоци Хора Симонида и Дом културе Грачаница.