latinica  ћирилица
16/06/2021 |  19:52 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Изборни закон није узрок кризе у БиХ већ неприхватање реалности

Шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ не види разлог због чега избори 2022. године не би били одржани, те да Изборни закон није узрок кризе у БиХ него неприхватање реалности од одређених политичких фактора.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева, која учествује у раду Интерресорне групе за измјене Изборног закона, је истакла да има утисак да се намјерно прави кошмар око Изборног закона у БиХ јер је Парламентарна скупштина једина која може да га усвоји.

- Централна изборна комисија је орган који треба да проводи изборе, да буде непристарсан и да буде легално изабран. То није испоштовано. Кључна ствар – све да ставите на једну страну, изборни резултати у ФБиХ нису имплементирани 2018. године. Преко тога се лако прелази - рекла је Бурсаћева за Н1.

Она је нагалсила да је био јасан споразум СДА и ХДЗ око Мостара, а и у другом дијелу око Изборног закона.

- Наша порука и приступ је – унутар БиХ се мора наћи договор и одговор на изазове. Покушава се наметнути другачији приступ. Покушава се избјећи суштински проблем, а то је легитиман избор чланова Предсједништва, Дома народа, рјешавање пресуда - изјавила је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, када се заговара Устав, законе и правила, онда такве зову разарач.

- Свен Алкалај је наступио пред Савјетом безбједности УН без заједничког става Предсједништва. Министар је дао дозволу амбасадору да мимо правила ради. То је разарање институција. Изненађује ме да се неко усудио, али исправно је рекао Милановић, покварена логика - рекла је Бурсаћева.

Коментаришући данас одржану прву посебну заједничку сједницу оба дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој су посланици и делегати постављали питања члановима Савјета министара, Бурсаћева је рекла да је задовољна одговорима, те да је Зоран Тегелтија показао да је у дијелу својих надлежности са ресурсима које је имао – адекватно одговорио.