latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:02 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Умјесто одговора за преговоре о будућности, из Сарајева нови напади (ВИДЕО)

Република Српска не спрема тим за мирни разлаз, како се може чути од појединих амбасадора и званичника у Сарајеву, већ преговарачки тим за дијалог са Федерацијом о будућности БиХ, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Премијер Српске Радован Вишковић позвао је партнере из Федерације на разговор јер само тако може да се сачува БиХ.

Почетак таквог разговора намеће се као императив након што је Хрватска спријечила да се у завршној Декларацији НАТО, БиХ помене без формулације о Дејтонском споразуму који је основ њеног унутрашњег уређења.

Двије и по деценије од Дејтонског споразума, БиХ се саплиће о сопствену прошлост. Будућност јој зависи од страног интервенционизма, а понајмање од жеље три конститутивна народа. Централизација плаши Србе док на помен самоопредјељења Републике Српске из Сарајева пријете ратом. Српска жели дијалог са Федерацијом, не прави тим за мирни разлаз, већ за разговоре о будућности БиХ, поручује предсједница Српске.

- Ми говоримо о будућности. Зашто? О будућности, дакле о ономе о чему треба да причају два ентитета и три конститутивна народа, просто зато што ми у БиХ функционишемо на основу те матрице. И мислим да би било добро да смо о овој теми разговарали и много раније, и прије закључака Народне скупштине - каже предсједница Српске.

Бошњачка страна је само за разговор који води ка смањењу надлежности Српске и јачању централних власти у Сарајеву. БиХ виде без ентитета, проблематизују конститутивност народа, праве терен за грађанску државу и пријете Српској позивајући се на пресуде Трибунала у Хагу.

- Није уопште питање да ли ће бити реализована ова политика коју данас води Милорад Додик или не. Он стално заговара слабљење институција БиХ, говори о отцјепљењу о тзв. о самоопредјељењу, а није то питање. Питање је хоће ли постојати Република Српска или неће постојати Република Српска - рекао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Република Српска постоји и постојаће. Њени представници спремни су жртвовати лични комодитет за одбрану Републике Српске и при томе неће учинити ништа да дође до рата, одговара премијер Српске.

- Ми желимо заједнички живот, али да будемо уважени и да друга страна која се куне у БиХ, ако жели да сачува, уважи да на простору БиХ живе три конститутивна народа. Најбоље је да сједнемо за сто и да се договоримо о будућности БиХ и да дођемо до најбољих рјешења за грађане БиХ без страног уплитања - истиче Вишковић.

Није тајна да политичко Сарајево жели страно уплитање тј. видљивије дјеловање новоименованог високог представника. Несвјесни да тиме шаљу поруку да је БиХ немогућа, јер јој је потребан страни тутор.

Џаферовић је изјавио да "полаже велике наде у високог представника који долази из снажне моћне државе која подржава БиХ".

А како та и друге моћне земље окупљене у НАТО гледају на нас видјело се из Декаларације у којој је БиХ овлаш поменута, али без помена конститутивних народа и ентитета док је Дејтонски споразум "уметнут" тек на интеревнцију Хрватске.

- Неко има проблема са Дејтоном, хоће да га размонтира, а истовремено се неки људи као Милорад Додик, о коме можемо мислити шта хоћемо, кажњавају зато што крше Дејтон да би онда тај исти Дејтон "на мишиће" морали гурати у Декларацију јер је НАТО не жели. Дакле, то је поремећена логика, ту нешто није у реду - рекао је предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Хрватска је реаговала због Хрвата у БиХ, а тиме помогла и Србима. Бошњацима је замало измакао "дар с неба" - БиХ без Дејтона, ентитета и конститутивнигх народа, чекаће нову прилику да им међународни фактор уреди државу по њиховј мјери. Зато не чуди што одбијају разговоре о будућности БиХ са легитимним представницима српског народа, односно Републике Српске.