latinica  ћирилица
15/06/2021 |  12:30 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Раст извезених тона робе, пад броја путника

На граничним прелазима БиХ на излазу из Републике Српске у првом тромјесечју ове године извезено је 409 милиона тона робе и забиљежено је 17.858 теретних возила, подаци су Републичког завода за статистику.

Количинска вриједност извезене робе већа је за 24,2 одсто, док је број теретних возила већи за 19,4 одсто него у истом периоду прошле године.

У посматраном периоду број теретних возила којима је роба увезена преко граничних прелаза БиХ на подручје Српске мањи је за 6,7 одсто, док је количина робе на улазу у Српску већа за 2,8 одсто.

Укупан гранични промет путника на улазу у Републику Српску у првом тромјесечју ове године износио је 1.563.071 путника, односно 40,1 одсто мање у односу на исти период прошле године.

У првом тромјесечју ове године забиљежено је 689.059 путничких возила на граничним прелазима БиХ на улазу у Републику Српску или 36,8 одсто мање у односу на исти период прошле године.

На граничним прелазима БиХ на излазу из Републике Српске у првом тромјесечју ове године евидентирано 710.856 путничких возила, односно 35,3 одсто мање него лани.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је количински раст извезене робе евидентиран на граничним прелазима виши од 24 одсто у посматраном упоредном периоду, као и раст броја теретних возила, показатељ опоравка домаће привреде од пандемије вируса корона, што је за собом повукло и повећање спољнотрговинског пословања, односно извоза.

Она је додала да је све то било условљено опоравком економија европских држава са којима Српска има значајну спољнотрговинску размјену, као и међусобне пословно-власничке односе између привредних субјеката, те процесом стабилизације тражње.

Према њеним ријечима, путнички промет мањи је у првом тромјесечју ове године јер су због пандемије на снази била разна органичења кретања, за разлику од истог периода прошле године када већим његовим дјелом није било присуства вируса корона и самим тим ограничења.