latinica  ћирилица
14/06/2021 |  15:54 ⇒ 16:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанјаху званично предао власт Бенету без церемоније и фотографисања

Досадашњи премијер Израела Бењамин Нетањаху званично је предао власт свом насљеднику Нафталију Бенету у кабинету премијера у Јерусалиму на састанку који је окончан за само пола сата.

Званична примопредаја власти завршена је без традиционалне церемоније и јавних изјава, без руковања и фотографисања.

Нетанјаху је унапред заказао састанак са лидерима опозиције у 14.30 по локалном времену очито како би осигурао да Бенету, свом некадашњем сараднику, сада ривалу, случајно не посвети више од једног сата, прокоментарисали су израелски медији.

Давид Битан, посланик из Нетанјахуове конзервативне партије Ликуд изјавио је за јавни сервис Кан да Нетанјаху неће одржати церемонију предаје власти јер осјећа да је преварен образовањем нове владе те “не жели да да ни најмањи легитимитет томе“, пренио је Асошиејтед прес.

Израелски парламент – Кнесет је са само једним гласом више изгласао повјерење коалиционој влади коју предводи Бенет чиме је окончана Нетанјахуова историјска владавина од 12 узастопних година.

Бивши премијер Нетанјаху, који је био најдуже на тој функцији у Израелу,сада ће бити вођа опозиције.

На основу колиционог споразума Бенет, лидер десничарске партије Јамина (Десно) биће премијер двије године, а онда ће га замијенити Јаир Лапид, вођа партије центра Јеш атид (Има будћности) који је сада шеф дипломатије Израела.

На церемонији примопредаје у Министарству спољних послова у Јерсуалиму Лапид је рекао дипломатама да су спољни послови трпјели због “срамотног немара“ у протеклим годинама и обећао да ће поправити односе са сусједним Јорданом, ЕУ, Демократском странком у САД и америчким Јеврејима, за које је рекао да су се погиршали током владавине Нетанјахуа.

Лапид је такође рекао нешто слично што и Бенет у недјељу у Кнесету да се Израел и даље противи повратку нуклеарном споразуму великих сила с Ираном и да ће “свим средствима спријечити могућност да се Иран снабдије нуклеарним оружјем“.