latinica  ћирилица
13/06/2021 |  11:15 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Једна милијарда доза вакцина наредне године

Група седам богатих земаља обезбиједиће милијарду вакцина против ковида наредне године и сарађиваће са приватним сектором, Г20 и другим земљама да повећа допринос у наредним мјесецима, наводи се у нацрту завршног саопштења са самита у Корнволу

- Радићемо заједно са приватним сектором, Г20 и другим земљама да повећамо овај допринос - наводи се у саопштењу.

Два извора су рекла да је нацрт коначног саопштења скоро готов и да су дипломате на њему радиле скоро цијелу ноћ.

Било је неслагања око коминикеа који сада пролази финалну дораду, иако се Јапан залагао за оштрији став према Кини.

У саопштењу се наводи да су донације вакцина засноване на извозу из домаће производње са најмање 700 милиона доза извезених или спремних за извоз ове године, од којих је најмање 50 одсто отишло у земље које нису Г7.

Група је додала да се "обавезала да настави извозити у значајним размјерама, промоцију добровољног лиценцирања и непрофитне глобалне производње, која је до сада чинила 95 одсто понуде програма Ковакс".

Циљ шеме Ковакс, уз подршку Свјетске здравствене организације и Глобалне алијансе за вакцине и имунизацију, је да обезбиједи двије милијарде доза вакцина за земље са нижим приходима до краја 2021. године.

- Поново потврђујемо своју подршку свим стубовима АЦТ-А /Приступ ковид алатима/ кроз третмане, тестове и јачање система јавног здравља, као и вакцина - наводи се у саопштењу.

Партнерство АЦТ-Убрзање /АЦТ-Аццелератор/ осмишљено је да убрза производњу и дистрибуцију вакцина.

- Подржавамо дискусије у вези са продужењем мандата АЦТ-А на 2022. годину, уз планирану свеобухватну ревизију ради оптимизације његове ефикасности и одговорности - наводи се у саопштењу.