latinica  ћирилица
12/06/2021 |  19:11 ⇒ 13/06/2021 | 07:45 | Аутор: РТРС

Може ли извјештај Комисије за Сребреницу довести до помирења? (ВИДЕО)

Дешавања у Сребреници током протеклог рата у БиХ не треба називати "геноцидом", наведено је у извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.
Посебна сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Посебна сједница Владе СрпскеФото: РТРС

У извјештају се наводи да је у сребреничкој регији, током протеклог рата страдало око 3.500 Бошњака и 2.000 Срба.

Српски историчари и правници истичу да овакав извјештај потврђује да су у сребреничкој регији страдали и Срби и Бошњаци.

Историјска звоне звона! Овим ријечима предсједник комисије, израелски историчар Гидеон Грајф, описује извјештај у којем је на више од 1.200 страница документовано и доказано да дешавања у Сребреници, како наводи, нису и не смију бити називана "геноцидом".

- Термин геноцид подразумијева да је постојала намјера, а у овом случају није било намјере за геноцидом. То прави велику разлику и зато термин "геноцид" треба избрисати и историјски га не треба повезивати са овим догађајем - рекао је Гидеон Грајф.

Извјештај побија наметнута мишљења САД и ЕУ, објашњава историчар Чедомир Антић, да сви народи могу имати злочинце, а да су Срби злочинци као народ. Зато је, каже, неприхватљиво да се за дешавања у Сребреници користи исти термин као за страдања у Аушвицу или Јасеновцу.

- Објективно тад јесте страдало највише људи, имамо извјештаје о систематском злочину, стрељањима, али говорити о томе као јединственом злочину, као да масовних злочина није било раније, није тачно - каже Антић.

Број жртава у сребреничкој регији током протеклог рата утврђен је у извјештају. 3.500 Бошњака и више од 2.000 Срба. Они који говоре о 8.000 страдалих Бошњака српске жртве и не помињу.

- Злочини против Срба су заборављени. Напади на многа српска села и српске цивиле, почели су и прије 1992 године. Тако да, умјесто што се за агресију криве Срби, друга страна треба да буде оптужена. У међувремену се десило да агресор постане жртва, а жртва агресор. Ми смо исправили ово искривљено виђење историје - рекао је Грајф.

Београдски адвокат, Тома Фила тврди да је правна квалификација злочина у Сребреници измишљена да би се, како је навео, прикрио прави геноцид који је услиједио неколико недјеља касније - протјеривање Срба из Републике Српске Крајине у злочиначкој акцији хрватске војске "Олуја".

- И онда сам схватио да је било потребно наћи нешто да се оптуже Срби да се не би сјетила Међународна заједница односно људи на свету да се питају како је ово геноцид и зато су измислили да је био геноцид тамо и зато је дошло до подељених мишљења - истакао је Фила.

Извјештај Независне међународне комисије ускоро ће бити представљен и на посебној интернет страници. Ова комисија формирана је 2019. године и у њеном раду учествовало је 10 свјетских стручњака.