latinica  ћирилица
12/06/2021 |  18:37 ⇒ 18:40 | Аутор: sputniknews.com

Грчка се жалила УЕФА због македонског грба

Грб и лого које репрезентативци Сјеверне Македоније носе на дресовима на Европском првенству "није у супротности" са Преспанским договором, одговорио је министар спољних послова Сјеверне Македонија на жалбу Грчке која је послала писмо УЕФА због скраћенице ФФМ која се налази на грбу фудбалске репрезентације на Европском првенству.

Сјеверна Македонија направила је велики успјех пласманом на Европско првенство, међутим, не може без скандала када су у питању њихове јужне комшије – Грци.

Грчка је одлучила да пошаље протестно писмо у ком захтијевају од УЕФА да Северна Македонија уклони са грба скраћеницу ФФМ.

Убрзо је услиједио одговор из Владе Сјеверне Македоније.

- Фудбалска федерација Македоније је независна и непрофитна организација, која је у регистар уписана као удружење и као такво не прима државне паре. Преспански договор обухвата инстутуције које финансира држава - рекао је македонски министар спољних послова Бујар Османи.

Из Грчек тврде да је грб македонског савеза у супротности са договором који су премијери Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас потписали у Преспи 2018. године.

Тим споразумом окончан је скоро три деценије дуг спор Атине и Скопља око имена Македоније. Од тог тренутка, држава се зове Сјеверна Македонија.