latinica  ћирилица
10/06/2021 |  15:51 | Аутор: СРНА

Унаприједити примарно тржиште хартија од вриједности

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности због потребе да се унаприједи примарно тржиште кроз поједностављење поступка емисије дужничких хартија од вриједности.
Влада Републике Српске - Фото: Тwitter
Влада Републике СрпскеФото: Тwitter

Разлог доношења овог акта је и омогућавање даљег развоја брокерско‐дилерске дјелатности, а с циљем ублажавања негативних посљедица изазваних вирусом корона, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Поједностављење поступка емисије дужничких хартија од вриједности требало би да допринесе како повећању обима емисија хартија од вриједности, а самим тим и тржишног материјала на Бањалучкој берзи, тако и ефикаснијем приступу разноврсним изворима капитала.

На овај начин, привредним друштвима би приступ финансијским средствима неопходним за редовне пословне активности или унапређење и проширење пословања био лакши, бржи и јефтинији, а што би олакшало пословање у околностима смањене ликвидности усљед вируса корона.

У значајном обиму извршено је усклађивање овог закона и са релевантним прописима ЕУ који уређују предметну материју.

На сједници је утвђен и Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Бањалука - Приједор, по хитном поступку.

Разлози за доношење овог закона јесу реализација Пројекта изградње ауто-пута на релацији Бањалука - Приједор, као пројекта од посебног значаја за Републику Српску, којим би се ријешила саобраћајна повезаност Републике Српске са земљама у окружењу, те створили предуслови за бољи живот грађана и бољи економски и привредни напредак Српске.

Овим законом уређује се посебан поступак експропријације непокретности ради изградње ауто-пута Бањалука - Приједор као пројекта од посебног значаја за Републику Српску, финансирање извођења геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације и спровођења посебног поступка експропријације, као и друга питања од значаја за његову изградњу.