latinica  ћирилица
10/06/2021 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Данас се молимо за мир, љубав и радост

Безнађе је гријех тежи од сваког гријеха, поручио је данас Његова светост патријарх српски Порфирије окупљеним вјерницима на литургији коју је служио поводом Спасовдана, славе града Београда.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Патријарх је истакао да је човјек биће које је створено за радост и славу Бога, те да нема мјеста нерасположењу.

- Нема мјеста никаквој сјенци туге. Ако постоји наш лични промашај, гријех тежи од сваког гријеха, то је непоправљива туга, безнађе, очајање, то је хула на Духа Светога - рекао је патријарх Порфирије окупљеним вјерницима у Вазнесењској цркви у центру Београда.

Он је указао да је данас Спасовдан и да је Христос узносећи се на небо отворио пут који има два смјера.

- Један је онај којим се узнио, али и којим ће опет доћи и којим вјерујемо да ћемо и ми сједињени у њему са црквом Христовом заједно са њим бити узнијети - рекао је српски патријарх.

Према његовим ријечима, слава града Београда данас је само камичак слављења на које су људи позвани као иконе Божије, јер су створени искључиво и само да славе Бога, а тиме аутентничног и преображеног у Христу човека.

Он је позвао окупљене да се данас, купајући се у радости Вазнесења Господњег, помоле за љубав и мир, за јединство и заједницу.

- Молећи се за ту заједну и то јединство молимо се за мир, љубав и радост у читавом свијету, а истовремено вазнетога Христа на небеса, заједно са његовим Оцем и Духом Светим, сада и увек и у вијекове вијекова амин - рекао је патријарх Порфирије.

Литургији су присуствовали овогодишњи домаћин славе, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници града, војске, политичких партија и бројни вјерници.

У оквиру обиљежавања градске славе, у Београду ће вечерас бити организована и свечана славска литија, коју ће предводити патријарх Порфирије, са више стотина свештеника, члановима свих београдских црквених хорова и представницима различитих градских служби.