latinica  ћирилица
10/06/2021 |  09:51 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Обарање свјетских сајтова није био сајбер напад (ВИДЕО)

Сајтови водећих свјетских медија и интернет платформи прије два дана били су недоступни читаoцима и корисницима, али то није био сајбер напад, рекао је Денис Туркановић, помоћник министра за информационо друштво у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.
Обарање сајтова - Фото: РТРС
Обарање сајтоваФото: РТРС

Није било ријечи о сајбер нападу који је рађен с намјером да онемогући коришћење различитих сервиса, већ је ријеч о техничком пропусту провајдера услуге убрзаног коришћења, односно учитавања страница за кориснике, као и Upload и Download функције, нагласио је Туркановић.

Како је истакао, као ефекат овог техничког пропуста и интернет сервиси британске владе једно вријеме били су онемогућени.

- Ово није ништа чудно ни асимптоматично. Ради се о грешкама, односно баговима приликом ажурирања рјешења самог провајдера, којег ипак треба похвалити на брзини којом је реаговао. Брзо реаговање је веома битно када владине или републичке институцији, или велики привредни субјекти пружају интернет услуге великом броју грађана. Свака економија и држава мора да води рачуна о управљању ИКТ структуром. Добро управљање значи и брзину реаговања када се овако нешто деси - додао је Туркановић.

Он је истакао да је овај проблем отклоњен за 40 минута. Кључни сервиси су били враћени, а током дана читава грешка у систему је била исправљена.

Повезане вијести: Оборени сајтови Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, Гардијан, Фајненшел Тајмс...