latinica  ћирилица
09/06/2021 |  18:32 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Одбрана не одустаје од правде; Москва тражи независни љекарски преглед генерала Младића (ВИДЕО)

Поздрављајући храброст судије Приске Матимбе Нијамбе, да издвоји мишљење од остатка Судског вијећа јер је изведене доказе уистину и погледала, адвокат генерала Ратка Младића, Бранко Лукић, каже да ће у наредном периоду тим одбране прочитати и анализирати пресуду и наставити борбу за правду.

Војне старјешине, борачке организације, грађани Српске јединствени - другостепена пресуда је искључиво политичка.

Русија инсистира да се обави независни љекарски преглед бившег команданта Главног шатаба Војске Републике Српске.

Босиљка Младић, супруга генерала Младића, нада се да ће доћи дани који ће доказати да генералу у Хагу нису пресудили ни по праву, ни по правди..

Поручује и да Ратко није заслужио казну која му је досуђена, јер је и као човјек и као војник високоморалан и праведан. Увјерена је да ће о Ратку једног дана другачије писати: "Мислим да је он човјек за неко друго друштво, праведније и хуманије. Он је увијек истицао рад, и важност да се све професионално ради".

Адвокат одбране, Бранко Лукић, био је увјерен да ће Жалбено вијеће, након изнесених доказа одбране имати само једну опцију – ослобађајућа пресуда. С обзиром на исход, одбрана наставља са радом, још темељније.

Лукић каже да је по уласку у поступак, генералу обећао да ће са њим остати до краја. Још није крај: "Ја ћу и даље настојати на било које могуће начине за које будем сматрао прикладним да браним генерала Младића и истину. Јер бранећи генерала Младића ја браним истину, са друге стране - бранећи истину, браним и генерала Младића".

Другостепена пресуда Трибунала генералу Младићу је политичка и неприхватљива - изричити су у Организацији старијешина ВРС.

Да је часно командовао у одбрамбеном рату, бранећи огњишта, најбоље свједочи и 19 одсто старјешина других националности - Хрвата, муслимана и других.

- Зар мислите да би неки старјешина друге националности извршавао задатке у борби да је било нечега нечастног у наредби од врховног команданта. Сигурно би неко од њих пријавио да се догађа то и то и рекао да неће да учествује у уништењу своје нације - истиче Мирко Тривић, пуковник у пензији, потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

- Ово је била посљедња прилика, што се тиче Хашког трибунала, да докаже и покаже истину о догађајима из протеклог рата на овим просторима - истиче предсједник БОРС-а, генерал Миломир Савчић.

И нису је искористили.

- Нису испунили своју мисију, нису испунили свој задатак који су добили од УН иако је и само оснимвање суда упитно. Они нису утврдили истину. И што је најгоре, нису испунили улогу која је требало да води помирењу на овим просторима - додаје Савчић.

Оваква пресуда Хашког трибунала за аналитичаре је очекивана.

Драгомир Анђелковић подсјећа да је трибунал геополитички инструмент који има за циљ да осуђује српске војне и политичке лидере, како би на Србе била пребачена одговорност за све оно што се десило деведесетих.

- Како би на тај начин НАТО и западни центри моћи извршили агресију и на Србију и на Републику Српску. Хаг је створен како би биле опране биографије ратних злочинаца са Косова, из Хрватске и БиХ - закључује Анђелковић.

- Русија инсистира да се обави независни љекарски преглед бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића - рекао је замјеник руског амбасадора при УН, Генадиј Кузмин.

На сједници Савјета безбједности, рекао је да Русија придаје велики значај правима притворених појединаца, укључујући право на медицинску помоћ, те подсјетио да је у Резолуцији 25 29 специфично заузет став о овом питању.