latinica  ћирилица
08/06/2021 |  14:59 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

"Избор чланова ЦИК-а ускратио могућност директног учешћа на измјенама Изборног закона"

Већина у Представничком дому окупљена око СДА, СДС-а и ПДП-а је, начином избора пет чланова Централне изборне комисије БиХ, ускратила потребан легитимитет и непристрасност овом органу, а самим тим и могућност директног учешћа на измјенама Изборног закона, указала је члан Интерресорне радне групе за измјене овог закона Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Било који приједлог сачињен од оваквог ЦИК-а на разматрање у Интерресорну радну групу може да уђе само на начин утврђен Пословником, што значи да га путем Секретаријата у процедуру упути неко од чланова групе - рекла је Бурсаћева Срни.

Она сматра да није тешко претпоставити који од посланика ће се наћи да то уради.

- О конкретним идејама се не бих за сад изјашњавала. Чињеница јесте да су потребна побољшања изборног процеса у складу са утврђеним мањкавостима, а она се више тичу спровођења законских рјешења и сигурно нису таквог карактера да значајно утичу на изборни резултат, како се неки труде да представе јавности - напоменула је Бурсаћева.

Бурсаћева је указала да крупна питања која требају бити ријешена захтијевају политички договор представника конститутивних народа, након којег се може разговарати и о другим, условно речено, мање битним стварима.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ усвојила је данас Нацрт иницијативе о измјенама и допунама Изборног закона којима су, између осталог, предвиђени ванредни избори и увођење нових изборних технологија.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар рекао је да ЦИК "познаје најбоље мањкавости постојећег законског оквира у смислу организације избора, провођења и имплементације изборник резултата", те да је интервенисао у готово сваком од 20 поглавља Изборног закона, сачинивши амандмане.