latinica  ћирилица
08/06/2021 |  10:56 | Аутор: Агенције

Животиња замрзнута прије 24 хиљаде година поново се размножава (ВИДЕО)

Руски научници откопали су животињу замрзнуту прије 24 хиљаде година која се након тога успјела асексуално размножавати, што је у супротности са досадашњим ставом науке да такве животиње у леду могу преживјети до десет година.
Ротаторије (Фото: Flickr/Specious Reasons) -
Ротаторије (Фото: Flickr/Specious Reasons)

Ротаторије, животиње микроскопске величине, које су биле замрзнуте најмање 24.000 година у арктичком кругу, у сибирском пермафросту, оживјеле су када су их научници одледили.

Ови бескичмењаци величине од 0,1 до 0,5 милиметара, познати су као веома издржљиви. Могу да издрже екстремну сушу, дуге периоде без воде, мањак кисеоника, познато је да могу да опстану до 10 година у замрзнутом стању, али сада су премашиле све рекорде.

Подаци последње научне студије објављене у научном часопису “Карент бајолоџи“ показују да су ротаторије способне за екстремно преживљавање. Научници су у Сибирском пермафросту (зони вечитог снијега и леда), на далеком сјевероистоку Русије, у арктичком кругу нашли ротаторије које су послије најмање 24.000 година у вјечном леду показивале знаке живот. Када су одмрзнуте, почеле су и да се размножавају.

- Овакав сценарио је сан многих писаца научне фантастике - наводе научници са руског Института за физичко-хемијске и биолошке проблеме у науци о тлу.

Ротаторије живе углавном поред воде, где се хране алгама и планктоном и подијељене су у чак 2.000 врста. Оне које су руски научници “оживјели“ послије 24 миленијума припадају роду адинета.

Ради се о једном од ријетких организама који је отпоран на радијацију и може преживјети у условима мањка кисеоника, без хране и воде.

- Наша студија је најбољи доказ до сада да вишећелијске животиње многу да преживе на десетине хиљада година у криптобиози, стању у ком је метаболизам готово комплетно заустављен - каже Стас Малавин са руског Института за физичко-хемијске и биолошке проблеме у истраживању земљишта, један од коаутора ове научне студије.

Овај биолог додаје да тренутно то није замисливо за комплексне организме, какви су сисари.

- Али, велики корак је што смо показали да је то могуће за организме који имају централни нервни систем и систем органа за варење, чак иако су ти организми микроскопски - наводи руски биолог, преноси агенција ДПА.