latinica  ћирилица
07/06/2021 |  21:24 | Аутор: СРНА

Прва тужба због бомбардовања осиромашеним уранијумом стигла у Брисел

Прва тужба против НАТО-а због оболијевања изазваног послије бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом стигла је у Брисел у сједиште Алијансе и тај процес нико не може да заустави, изјавио је адвокат Срђан Алексић.
Нато бомбардовање -
Нато бомбардовање

Он је навео да су пресуде у корист војника у Италији пробиле лед, те да добија позива из Чешке, чији су војници обољели током боравка на Космету.

- Ускоро ће се знати да ли НАТО оспорава или прихвата тужбени захтјев - рекао је Алексић за "Спутњик" и подсјетио да је ријеч о случају пуковника војске из Београда, који је недавно отишао у пензију, а сигуран је да је карцином од којег болује посљедица боравка у копененој зони безбједности на Косову и Метохији.

Алексић је нагласио да врло скоро очекује одговор из Брисела.

- Тужба је одмах преведена на енглески. Виши суд /у Београду/ је још 25. марта преко Министарства тужбу послао у Брисел, у седиште НАТО-а. Суд је дао налог туженој страни да се изјасни у року од 30 дана од пријема тужбе. Видећемо да ли ће да оспоре или прихвате тужбени захтјев. Ако одбију, Виши суд у Београду може да донесе пресуду и мимо њих - рекао је Алексић.

На питање зашто је поднесена само једна тужба због оболијевања од канцера, а најављено је пет, док се његовој иницијативи прикључило више од 3.000 људи који вјерују да могу да докажу да су изгубили здравље због бомбардовања 1999. године, Алексић је рекао да је ријеч о високим трошковима судских такса.

- Само за овај случај морали смо да платимо судску таксу од 75.000 динара /око 641 евро/. Заједно са италијанским колегом покушавам да нађем донаторе који би помогли, а тражио сам и од Суда ослобађање од плаћања такса и чекам одговор - рекао је Алексић.

Алексић је навео да је ова тужба објединила све земље.

- Ако прође, а оптимиста сам, спремни смо да идемо и на Суд у Стразбуру. Не могу више НАТО лобисти у Србији да фантазирају и да нам соле памет да не постоји узрочно-последична веза између осиромашеног уранијума и канцера, када је Врховни суд Италије донео пресуде - докази постоје - указао је Алексић.