latinica  ћирилица
07/06/2021 |  09:02 | Аутор: СРНА

Ново ублажавање мјера у Словенији

Словенија је наставила са попуштањем мјера уведених због вируса корона, а данас је ублажено неколико ограничења која се односе на масовна окупљања, смјештајне капацитете и куповину.
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com)

Присуство јавним манифестацијама је још ограничено на особље и посјетиоце који су вакцинисани, опорављени од ковида 19 или тестирани, али је од данас могуће да оне буду попуњене са 75 одсто капацитета.

На отвореним просторима посјетиоци догађаја који сједе морају бити удаљени најмање један метар, док удаљеност од 1,5 метра и даље важи за оне који стоје, осим за чланове истог домаћинства.

Туристички објекти до 60 смештајних јединица могу од данас нудити до 45 смјештајних јединица, док они већи, укључујући и кампове, могу попунити до 75 одсто свог капацитета.

Базени су од данас отворени за све госте који су вакцинисани, тестирани или опорављени од ковида 19, особље, такође, мора да испуни ове критеријуме, а све према ограничењу капацитета од 75 одсто.

Укинута је и забрана послуживања и конзумирања хране и пића, а продавнице морају да обезбједе 10 квадратних метара по купцу, што је мање од досадашњих 20.