latinica  ћирилица
06/06/2021 |  20:09 | Аутор: СРНА

Очекује се повећање броја уписаних студената

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да се полажу велике наде у наредну уписну годину на високошколске установе у Српској, односно да се очекује повећање броја уписаних студената.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

- Ове академске године смо први пут имали позитивне трендове када је ријеч о броју уписаних студената на јавне високошколске установе, јер је 658 студената више уписано. Зато очекујемо да ће и наредна академска година получити резултат - рекао је Рајчевић за Алтернативну телевизију.

Он је подсјетио да је новим Законом о високом образовању прописано бесплатно школовање за све који уписују праву годину на првом и другом циклусу студија.

- Када је ријеч о занимањима све зависи од броја лиценцираних програма. Увели смо новину која се зове мрежа високошколских установа, а ово је стратешки документ којим се за сваке двије године одређују правци високог образовања. Највише се уписују медицински и технички факултети на два јавна универзитета у Српској - додао је Рајчевић.

Он је истакао да је за Републику Српску од изузетног значаја изградња научно-технолошког парка.

- То ће бити мјесто у оквиру кога ће се моћи спровести све што најављујемо у високом образовању и осталим ресорима. Ту ће се сусрести наука, привреда, иновације, домаћи и страни капитал. То је зачетак новог еко система који ће бити базиран на иновацијама - каже Рајчевић.

Говорећи о повећању плата у високом образовању, Рајчевић је истакао да је то резултат договора са Синдикатом.

- Од када предводим Министарство трећи пут плате повећавамо и зато сам веома задовољан. Највише повећање ће имати они који тренутно имају најнижа примања у високом образовању - каже Рајчевић.