latinica  ћирилица
06/06/2021 |  19:31 ⇒ 07/06/2021 | 07:33 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити измијењена првостепена пресуда генералу Младићу? (ВИДЕО)

У уторак ће у Хагу бити изречена коначна пресуда команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

Његова породица нада се ослобађајућој пресуди, с обзиром на огромну разлику у досадашњим изреченим пресудама Србима у односу на друге народе.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је сумњу у објективност Суда.

- Очекивања која имамо од Хашког трибунала дио су ранијег искуства које имамо са тим механизмом - изјавио је Додик, додајући да је ријеч о необјективном суду.

Предсједник Србије Александар Вучић раније је изјавио да није случајност што је изрицање пресуде Младићу заказано када и сједница Савјета безбједности УН-а на којој ће Србија бити критикована због несарадње са Трибуналом.

Пет чланова Жалбеног вијећа у уторак ће у згради Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, насљеднику Хашког трибунала, изрећи другостепену и коначну пресуду начелнику Главног штаба ВРС.

Подсјећамо, генерал Младић је 2017. осуђен на доживотну затворску казну за злочин над Бошњацима и Хрватима, узимање порипадника УНПРОФОР-а за таоце и, како је наведено, геноцид у Сребреници. Хоће ли бити потврђена пресуда по свим тачкама или ће бити додате и оне које се односе, како је то Тужилаштво тражи, на геноцид у још пет општина у БиХ, или ће пак бити ослобађајућа пресуда што је тражила одбрана, то је у сфери нагађања.

Трибунал је до сада Србе за ратни злочин пресудио близу 1.000 година затвора и приде им изрекао шест доживотних казни.

Једно је сигурно - каква год да буде, биће то посљедња а многи кажу и историјска пресуда једном од војних и политичких званичника Републике Српске, послије чега ће бити практично спуштена завјеса на рад Трибунала.

Репортерска екипа РТРС-а једна од бројних у Хагу која ће пратити изрицање пресуде и пренијети благовремена реаговања.