latinica  ћирилица
06/06/2021 |  19:01 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана Републике поново у центру пажње (ВИДЕО)

Обиљежавање Дана Републике Српске поново је у центру пажње домаће јавности.

Република Српска увијек ће славити 9. јануар - порука је то српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и СНСД-а.

- Свим добронамјерним људима је јасно да сам одговарао на питање, на нечије идеје да и Република Српска свој дан слави када слави свој дан и Србија. Ти добронамјерни су могли такође да прочитају да сам рекао да о тој идеји треба разговарати, и да ће се 9. јануар увијек славити у Републици Српској. Нити сам рекао да ћемо Дан републике славити на неки други датум, нити је та одлука у мојим рукама - нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а поручује да ни Мирко Шаровић, ни Бранислав Бореновић, нити било ко други у Републици Српској не треба да брани Дан Републике Српске од Додика, који је, како истиче, за разлику од њих учествовао у њеном проглашавању.

Додик је у интервјуу за Спутњик рекао да су осправања Дана Републике Српске 9. јануара константна, јер је то, наводно, вјерски празник. Тај дан ће се, каже Додик, увијек обиљежавати, али додаје да је чуо за одређене идеје и иницијативе да се 9. јануар обиљежава као крсна слава Републике, а да се Дан Републике обиљежава заједно са Србијом 15. фебруара.

- У Републици Српској све више има иницијатива да кажемо "ОК, 9. јануар ћемо обиљежавати као крсну славу и ми ћемо то обиљежавати у складу са нашим вјерским осјећањима". Мени нико не може забранити да ја одем у цркву тог дана. А шта мислите за идеју, коју чујем ових дана, да Република Српска утврди да је 15. фебруара Дан Републике Српске и да је то исти дан кад и у Србији. Шта ћете онда рећи? Ево ја мислим да је то добра идеја - рекао је Додик и додао да ће са партнерима у Републици Српској попричати и омогућити да то питање буде ријешено.

Иако је Додик рекао да је и о таквој идеји потребно разговарати, жестоке критике почеле су одмах. Изјаву су редом оштро осудили лидери три највеће опозиционе странке, СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Ненад Нешић, а СДС се огласила и саопштењем. Поручују да се Додик одрекао 9. јануара, за чију одбрану је живот дало 30.000 људи и за који је на референдуму 2016. године гласало 99,9 одсто грађана Републике Српске, те да ово није први пут да се одриче важних симбола Српске.

- Одрицао се првих политичких и војних функционера Републике Српске, грба, заставе и химне. Одрекао се јасеновачке грађе као есенцијалног доказа размјера српског страдања у Другом свјетском рату. Одрекао се и Брчког, а тиме и територијалног интегритета Републике Српске. Одрекао се и обесправљених бораца и породица које у колонама одлазе из опустошене Републике Српске и радника попљачканих предузећа - саопштено је из СДС-а.

Није се дуго чекало ни на одговор из СНСД-а. Кажу да само они који су се одрекли свог оснивача и своје идеологије, могу лажно да оптужују друге.

- Правили су се мртви када је Радовану Караџићу требала помоћ у истинитом свједочењу пред Хашким судом, умјесто њих то је чинио Милорад Додик, не страхујући за свој политички рејтинг, нити се плашећи ОХР-а или Бошњака. Ни Караџићево премјештање на издржавање казне у Велику Британију СДС није дотакло, и ту су се правили мртви. За јасеновачку грађу, која је трунула по подрумима институција којима су они газдовали, заинтересовали су се када је Милорад Додик спасио и учинио видљивом за цијели свијет - саопштено је из СНСД-а.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да су управо функционери СДС-а и ПДП-а изостајали са обиљежавања Дана Републике кад год су могли, те да су се многи јавно хвалили да нису ни изашли на реферндум о Дану Републике. Због тога је њихове критике доживио као лицемјерне, поручивши да су и Додикову јучерашњу изјаву извукли из контекста.

- Милорад Додик је јуче одговарао на новинарско питање и на констатацију да странци и Бошњаци оспоравају 9. јануар, упитао шта би било и какве би реакције биле када би прихватили идеју неких да обиљежавамо на исти дан заједно са Србијом. У наставку је јасно нагласио да Република Српска никада неће одустати од обиљежавања и прославе 9. јануара - кажеКовачевић.

Слично је поручио и сам Додик, поновивши опозицији да нико не треба да брани Дан Републике од њега, који је учествовао и у њеном проглашењу, те да није рекао да ће се Дан Републике славити на неки други датум, нити да је та одлука у његовим рукама. Опозицији би, каже, признао да су патриоте када би били спремни да Српску бране од великобошњачке политике или међунардне окупације. Овако су, каже, само ловци на јефтине поене.