latinica  ћирилица
06/06/2021 |  18:47 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Станови скупи Требињцима, али не и странцима (ВИДЕО)

За мање од годину дана, најнижа цијена квадратног метра стамбеног простора у новоградњи у Требињу износи 2.000 КМ.
Требиње - градња станова - Фото: РТРС
Требиње - градња становаФото: РТРС

Горња граница тренутно је око 2.800 КМ, с тим што постоји могућност да квадрат стана у згради која тек треба да се прави, може бити и скупљи. За већину локалног становништва нови стан је само пуста жеља.

Повећана потражња, положај Требиња, скупљи грађевински материјал, веће радничке плате, почетна плаћања - разлози су које наводе инвеститори. И ето формуле да се цијене у новоградњи, веће за десет до двадесет одсто по квадрату, у односу на прошлу годину, приближавају износу од 3.000 КМ. За домаће прилике, то је баснослован износ, али не и за купце из Србије и БиХ, али и оне са адресом у иностранству.

- Цијене су високе за локално становништво, и марже су високе за оне који граде, који зарађују на томе, али у односу на окружење и земље са сличним географским положајем, цијене су још увијек ниске - наводи Мубина ван Вен Исовић, власница агенције за некретнине.

То је предност за странце са дебљим новчаником, неријетко за људе који никада нису били у Требињу. 2.000 до 3.000 КМ по квадрату за домаће становништво недосањани је сан.

Из Градске управе потврђују да прате цијене некретнина, па сходно повећању од инвеститора стиже и више новца у градску касу. У току је изградња или се завршава око 400 станова. Само у овој години најављена је изградња десет стамбених објеката, са најмање по 50 станова. Неријетко се продају унапријед.

Већина инвеститора које смо контактирали нису били вољни да говоре о овој теми. Остају при ставу да станоградња за собом вуче и друге секторе пословања.

- Сви што радимо, радимо да нешто зарадимо, да идемо у минус не би радили... Међутим, зарада није толико велика како се мисли - каже инвеститор Миладин Стевић.

Тенденција раста цијена је евидентна, па уважавајући чињеницу да купују имућнији, посљедична је промјена структуре становништва.

- Град Требиње је туристичко мјесто и долазе имућнији људи који не бораве током цијеле године - наводи Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење.

Фуртула каже да Град успијева да адекватном инфраструктуром прати интензивну изградњу у првој зони. Најављена изградња аеродрома свакако ће утицати на нови раст цијена стамбеног простора. До ког нивоа, нико се не усуђује да прогнозира.