latinica  ћирилица
06/06/2021 |  18:03 | Аутор: СРНА

Новак: Гасовод ће бити завршен до краја године

Изградња гасовода Сјеверни ток 2 биће завршена до краја године и почеће са радом, изјавио је замјеник руског премијера Александар Новак.
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Он је ово изјавио у интервјуу у програму под називом "Москва, Кремљ, Путин", који се емитује на телевизији Русија један.

- Тренутни радови биће завршени до краја године и пројекат ће бити стављен у погон - рекао је Новак.

Сјеверни ток 2 је међународни пројекат изградње гасовода који ће се пружати од руске обале до Њемачке Балтичким морем, заобилазећи транзитне земље, као што су Украјина, Бјелорусија, Пољска и источноевропске и балтичке државе, подсјећа ТАСС.

Нови цјевовод дужине 1.230 километара, који практично прати исту руту као и Сјеверни ток, пролази кроз економске зоне и територијалне воде Русије, Финске, Шведске, Данске и Њемачке.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је током годишње сједнице Међународног економског форума у Санкт Петербургу да је изградња једне линије Сјеверног тока 2 завршена, а да ће друга линија бити завршена за мјесец и по или два.

Главни извршни директор аустријске компаније ОМВ Рајнер Зил рекао је да треба да се постави још 50 километара цјевовода у другој линији Сјеверног тока 2.