latinica  ћирилица
06/06/2021 |  13:37 | Аутор: СРНА

Велика најезда мишева у околини Ријеке

Становници општине Клана, у околини Ријеке, суочавају се са проблемом велике најезде мишева чије лешине налазе свуда, јављају хрватски медији.

Медији упозоравају да постоји могућност разбољевања од мишије или хеморагијске грознице будући да се цркнути мишеви налазе око кућа, у вртовима, оближњим ливадама, као и на путевима.

Из општине су упозорили на овај проблем и нагласили да су у сарадњи са ријечком Ветеринарском амбулантом приступили његовом рјешавању.

Мјештани се упозоравају и да приликом боравка у шуми појачано брину о хигијени и придржавају се препоручених мјера, те да колико могу осигурају и своје куће, окућнице и вртове.

Херман Сушник, руководилац "Шумарије" Клана рекао је да бројност мишева до ове године никада није била тако велика, а разлог томе је блага зима и обиље хране које имају у шуми.

Он је додао да је шума још увијек препуна мишева, а вјероватно ће бити и током остатка прољетног и љетног периода док најезда не прође сама од себе.

Према његовим ријечима, у шумама није дозвољено кориштење хемијских препарата јер су "Хрватске шуме" потписнице европског сертификата који забрањује било какав унос хемије, стога је најбоље оставити природи да то рјешава.

До обољења од мишије грознице могуће је доћи у непосредном или посредном додиру с глодавцима, мишевима и волухарицама те њиховим излучевинама, а најизложенији овој зарази су управо шумски радници, ловци и пољопривредници, људи који свакодневно бораве у шуми.