latinica  ћирилица
06/06/2021 |  11:43 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Дрецун: Ако нема заједнице српских општина - нема ни разговора

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун је, поводом наставка дијалога Београда и Приштине, рекао да уопште нема разговора ако не буде договорено формирање Заједнице српских општина и да тачно буду прецизирани рокови.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Дрецун је оцијенио да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти заговара наставак разговора Београда и Приштине, али само као припреме неког новог састанка, а не према дневном реду који је утврдио изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и који значи формирање Заједнице српских општина.

Он је за РТС рекао да Београд неће да дозволи да на дневном реду уопште не буде Заједница српских општина.

Дрецун је истакао да Београд очекује да се разговара о формирању ЗСО, док Приштина стално својим новим платформама прави препреке за наставак дијалога, што је губљење времена.

- Јасно је да Курти циља на то да се разговара искључиво о такозваном међусобном признању, а да се све друге теме оставе по страни. Па, кад Београд призна тзв. Косово, а неће га никада признати, е онда може да се разговара и о другим темама - рекао је Дрецун.

Он је оцијенио да ће можда питање несталих бити оно питање око кога ће првенствено моћи да се постигне некакав договор и да се ту бар оствари неки напредак, на шта је амерички представник за западни Балкан Метју Палемр покушао да успјери недавно Приштину.

- А, ако ми будемо чекали хиљаду њихових нових платформи, онда ће заиста бити проблема или неће бити постигнут никакав напредак - указао је Дрецун, поновивши да је српска страна апсолутно спремна да се разговара о том питању, да се оно рјешава.

Дрецун је навео да, међутим, Албанци увијек постављају препреке и за њих је рјешавање судбине несталих само ако се ријеши питање несталих Албанаца, док их уопште не занима питање несталих Срба.

- Када Београд тражи неку локацију - ту се појаве некаква упозорења о радиоактивним материјалима и да се те локације прскају хемикалијама како би се све спржило. Приштина није искрено посвећена рјешавању тог питања - сматра Дрецун.

Он је рекао да је новина то што је Палмер рекао једном дневном листу у Београду да споразум може да буде постигнут и без признања, ако се двије стране о томе договоре.

- То улива наду да ће у наредном периоду моћи да се разговара о неким питањима која су била на дневном реду, онако како их је Лајчак договорио са обе стране прошле године - рекао је Дрецун.