latinica  ћирилица
06/06/2021 |  10:54 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Више домаћих туриста за 25 одсто, ноћења за 30 одсто

У Републици Српској је у прва три мјесеца ове године забиљежено 25 одсто више долазака и 30 одсто више ноћења домаћих туриста него у истом периоду прошле године, изјавила је данас Срни директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић.
Туристичка организација Републике Српске - Фото: РТРС
Туристичка организација Републике СрпскеФото: РТРС

Она је оцијенила да су расту туристичких долазака и ноћења домаћих туриста широм Српске највише допринијели туристички ваучери чије издавање је Влада Републике Српске одобрила до 30. јуна и изразила очекивање да ће се, због добрих резултата, то проужити до краја године.

Јовановићева је навела да је евидентирано 36.178 долазака и 96.799 ноћења домаћих туриста у прва три мјесеца ове године.

Према њеним ријечима, од почетка године издато је 39.000 тих ваучера, којима се остварује право на субвенцију трошкова услуге смјештаја која укључује ноћење са доручком.

- Највише их је употребљено у Требињу, Бањи `Врућици`, Бањи `Кулаши` и Нацоналном парку `Сутјеска` -навела је директор ТОРС-а.

Јовановићева је истакла да у пројекту подјеле туристичких ваучера, који спроводи Министарство трговине и туризма Републике Српске, учествује 97 угоститељских објеката и 28 туристичких агенција.

- Користи од тих ваучера су вишеструке јер су се туристи, због доношења строжих епидемиолошких мјера узрокованих појавом вируса корона и отежаног изласка из земље, умјесто одустајања од планирања одмора, окренули домаћим дестинацијама - указала је Јовановићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске овом мјером не само подстакла домаће становништво на обилазак домаћих дестинација, него је то у тренутку велике кризе, био гарант опстанка великог дијела туристичке привреде.