latinica  ћирилица
05/06/2021 |  22:01 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Додик: Непристојни покушаји Џаферовића и Комшића да омаловаже Србију

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић покушавају да омаловаже Србију, што су показали током посјете Црној Гори, а што је потпуно непристојно.
Предсједништво БиХ - Фото: СРНА
Предсједништво БиХФото: СРНА

Додик је, коментаришући посјету Црној Гори Комшића и Џаферовића, гдје су умјесто о билатералним односима причали о Србији, рекао за Спутњик да та посјета није била званична јер се о томе није одлучивало на сједници Предсједништва БиХ, али да, међутим, чланови Предсједништва имају право да сами обезбиједе неке радне посјете.

- Њих двојица управо манифестују причу да је Комшић други муслимански члан Предсједништва, што је тачно јер је изабран гласовима муслимана у БиХ науштрб конститутивних права Хрвата. Он није тамо ишао да штити нека права Хрвата, него Бошњака - рекао је Додик.

Подсјећајући да је Џаферовић недавно на самиту на Брду код Крања, одједном почео да напада на Србију, Додик је нагласио да је ријеч о једном концепту који иде за тим да се покуша вратити негативни предзнак за Србију.

Додик је напоменуо да Џаферовић и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић говоре у име лидера СДА Бакира Изетбеговића и увијек нађу начина да нападну Србију и Републику Српску.

- То им неће помоћи, јер Србија објективно показује изванредне економске и сваке друге резултате - нагласио је Додик.

Додик је истакао да Република Српска не вјерује у БиХ јер стално раде против Српске.

Говорећи о недавно одржаној војној вјежби на Мањачи, Додик је демантовао да је то била вјежба НАТО-а, напомињући да је такву одлуку било донијело претходно Предсједништво, што је он одбио, да је одлука тотално редукована и да је направљено тако да вјежба буде искључиво са америчким јединицама.

Додик је нагласио да је одбио да током вјежбе амерички авиони специјализовани да носе бомбе са осиромашеним уранијумом гађају циљеве на Мањачи, Гламочу.

Он је најавио да је планирано да у септембру или октобру на Мањачи буде одржана прва вјежба припадника Војске Србије и српски батаљон у оквиру Оружаних снага БиХ.

Коментаришући спекулације појединих хрватских медија да ће аеродром у Требињу наводно служити као руска база, Додик је рекао да је то будалаштина, да нико не планира тако нешто, те додао да њима не смета када су аеродроми у Хрватској НАТО базе.