latinica  ћирилица
05/06/2021 |  21:12 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Српска ће писати Савјету безбједности и чланицама ЕУ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио да ће Република Српске упутити писмо свим чланицама Савјета безбједности УН, али и земљама ЕУ поводом нелегланог именовања Кристијана Шмита за новог високог представника.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Сматрамо да, због борбе коју водимо у континуитету, која је упорна и која ће једног дана морати резултирати неким стварима, морамо имати сложено да смо једног дана у овој години писали Савјету безбједности УН, упозорили генералног секретара и предсједника Савјета безбједности на кршење међународног права - рекао је Додик.

Он је додао да Шмита Република Српска не сматра легитимним.

- Сматраћемо га туристом који је добро дошао да се распита о неким стварима и тако ћемо га и примати - рекао је Додик.

Додик каже да не зна шта је могло мотивисати Шмита да прихвати да буде предложен за високог представника јер није неинформисан човјек који не зна у шта улази.

Он за Спутњик подсјећа да је Шмита упознао на једном састанку, гдје је био "благ", али му је тада то и била улога, да смири ситуацију.

- Ако неки Нијемац долази у било којој функцији да ради нешто у БиХ у вези са Србима онда мора да зна да је наше историјско памћење веома негативно од Првог и Другог свјетског рата и многих других ствари и биће му то предочено - рекао је Додик.

Он је истакао да ће бити занимљиво видјети шта ће се дешавати у наредном периоду, с обзиром на то да слиједе избори у Њемачкој у септембру или октобру, да одлази канцеларка Ангела Меркел, а самим тим ће ова земља имати много проблема.

- Без обзира што је он приједлог њемачке Владе, мораће се суочити са нашим ставовима. Ако њемачка Влада има право на незаконита именовања, онда и ми имамо право на потпуно законито понашање - рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска оспорава Савјет за спровођење мира, којег нема у Дејтонском споразуму, а бави се дејтонским одлукама, који је у ствари ад хок неформална група која нема право да доноси формалне одлуке или приједлоге, као што је именовање високог представника у БиХ.

Додик је указао да у овом тијелу, које је задужено да надзире мир, не постоји консензус, како је предвиђено да се доносе одлуке, са којима се углавном не слаже Руска Федерација, а ништа се не питају Србија и Хрватска, које су јако заинтересоване за ова питања, али се пита Турска, што је пракса која је неприхватљива.

Он је рекао да ће Република Српска наћи начина да тужи сваког бившег високог представника земљи из које долази за штету коју је чинио у складу са правним могућностима и од тога неће одустати.

- Име високог представника предлажу стране потписнице Анекса 10 и то недвосмислено пише. Када им кажете и предочите ту чињеницу да морају да предоче стране, а то су Србија, Република Српска, Федерација БиХ и Хрватска, онда они то само прећуте - рекао је Додик.