latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:40 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Израда Стратегије заштите животне средине и Акционог плана уз подршку Шведске (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина је уз подршку Шведске почела израду Стратегије заштите животне средине и Акционог плана, ЕСАП 2030+. Ријеч је о стратешком документу у којем ће бити утврђени циљеви политике заштите околине у БиХ и најважније активности до 2032. године и даље.
Природа - Фото: РТРС
ПриродаФото: РТРС

Стратегија би требало да побољша политике, помогне усклађивање прописа са правним насљеђем ЕУ и повећа свијест јавности о важности заштите животне околине. Финансијску подршку пружа Амбасада Краљевине Шведске у БиХ. Припрема је повјерена Институту за животну околину из Штокхолма.

- Процес можемо подијелити на три дијела - најприје процјена гдје се сада налазимо, који су кључни изазови у изради развојне стратегије, шта треба унаприједити, које активности провести и трећи дио је усвајање докумената и то је на владама. У радним групама учествује више од 700 стручњака. Циљ нам је да до јесени направимо нацрт стратегије - рекао је Бернардас Падегимас, БиХ ЕСАП 2030+ пројектни менаџер, Институт за животну околину Штокхолм.

Четири акциона плана, по један за сваки ниво власти, обухватиће више подручја - квалитет ваздуха, вода, потрошња енергије, климатске промјене, отпад, биодиверзитет, сигурност хемикалија и бука. Најприје ће бити сагледани капацитети како би се утврдило шта се може урадити у процесу прилагођавања.

Уз институције, у јачању система за управљање заштитом животне средине, учествују и организације цивилног друштва. Окупљен у мрежу Еко БиХ, невладин сектор активно прати израду еколошке студије консултативно, дајући приједлоге и коментаре. Раније, ову могућност нису имали.

Предвиђено је да ће БиХ ЕСАП 2030+ бити припремљен и достављен владама у БиХ на усвајање до краја 2021. године. Садржај овог документа директно ће утицати на квалитет живота садашњих и будућих генерација, а посебно у дјелатностима које зависе од природних ресурса попут пољопривреде, шумарства, туризма и других.