latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:19 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Стручњаци из БиХ, Србије и Хрватске о напретку у хирургији (ВИДЕО)

Код нас и у свијету рак дебелог цријева одузима све више живота.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

Хирурзи тврде, у 95 одсто случајева већи је изглед за изљечење уколико се открије на вријеме. Значајан напредак у томе дају и лапароскопске хируршке методе "златног стандарда". О напретку у хируршким салама теоретски и практично у Фочи су мишљењe размијенили стручњаци из БиХ, Србије и Хрватске.

Оком камере и хируршким оштрим погледом, без класичних резова, кроз мале отворе уводе се инструменти у минимално-инвазивном захвату. Професор Марко Зелић из Ријеке, петнaесту годину образује колеге како да успјешно одстране злоћудног "непозваног госта" на дебелом цријеву. Усавршавање у Фочи, преношено је и видео линком.

- Дакле, не ради се са класичним резом, ради се путем малих рупица и тако иде операција под условом да дође у раном стадијуму болести - појашњава доктор Зелић.

Деценија је од како ову методе практикују и у Фочи. Дугогодишња пракса опомиње - ослушкујте своје тијело и за све недоумице на вријеме се јавите љекару. 

- У нашој земљи не постоји скрининг програм и болест се обично открива у касном стадијуму када је већ узнапредовала и када је тумор захватио друге органе - наводи доктор Ненад Лаловић, начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча.

Да би се савремене методе што више примјењивале прије три године ендоскопски хурурзи су се удружили.

- Сама та чињеница да је ендоскопска хирургија у БиХ на ниском нивоу, упоређујући се са Србијом и Хрватском, утицала је на удруживање - наводи доктор Самир Делибеговић, предсједник Удружења ендоскопских хурурга БиХ.

Удруживање и размјена искустaва трајно је опредјељење Универзитетске болнице и Медицинског факултета Фоча.

- Сматрам да смо ми једна од установа у БиХ која може да каже да је постигла врло велики напредак у хирургији - истиче Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, каже да удруживање и размјена искустава чини овај факултет врло актуелним и курентним, те да снажно подржавају међународну сарадњу и све облике стручног усавршавања.

У Фочи је одржана и Скупштина Удружења ендоскопских хирурга БиХ.