latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:14 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Естетски захвати дозвољени само у здравственим установама (ВИДЕО)

Естетски захвати које раде нестручне особе и даље је актуелна тема у региону и код нас.
Естетски захвати - Фото: РТРС
Естетски захватиФото: РТРС

Оно што је битно да грађани знају, ако се одлуче да ураде неку од естетских интервенција, јесте да ове врсте услуга могу да се обављају само у регистрованим здравственим установама. Да би неки објекат могао да се региструје као здравствена установа мора да испуњава услове у погледу простора, кадра и опреме, што се утврђује рјешењем Министарства здравља и социјалне заштите.

Интернет и друштвене мреже омогућили су појединцима који не презају ни од чега да оглашавају различите услуге, без обзира што нису компетентни ни стручни за обављање естетских корекција или захвата, а све ради стицања материјалне користи. Козметички и фризерски салони, салони за масажу и уљепшавање могу да обављају само услуге за које су и регистровани, а никако услуге које спадају у областе естетске хиругије као што је примјена ботокса и хијалуронских филера.

- Имали смо и неколико случајева гдје су грађани пријавили да су уочили огласе и објаве у којима су козметички салони нудили услуге, те смо интервенисали и наложили да уклоне огласе и рекламе са својих страница - навела је Душка Макивић, портпаролка Инспектората Републике Српске.

Међутим, поставља се питање који су мотиви људи да се подвргну овим захватима? Психолог Александар Милић каже да су то најчешће људи који су неостварени да ли у пословном смислу, партнерском или неког другом облику, који не осјећају припадност и благостање породичног дома, који су склони да на овај начин компензују недостатак осјећаја допадљивости и припадности.

Треба имати на уму да естетски захвати нису из апсолутне потребе, него из жеље појединца да коригује нешто на свом тијелу или лицу.

С тим у вези, ако се одлучите да урадите неки од ових захвата, провјерите и чујте мишљења већег броја доктора специјалиста из области пластичне, рекоструктивне и естетске хирургије, јер свака хируршка или било која друга интервенција са собом повлачи потенцијалне компликације.

- Свака интервенција носи могућност инфекција и компликације нарушавања естетског резултата попут ожиљака и слично - каже доктор Никола Барош, начелник Клинике за пластично реконструктивну хирургију и опекотине УКЦ-а Српске.

Важно је да грађани знају - ако захвате раде у приватним просторијама иза затворених врата или у салонима који немају дозволу, у случају оштећења здравља немају ниједан доказ да је та услуга извршена управо код лица које је радило захват. Тада једино преостаје доказивање у судском поступку.