latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:05 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Завршна фаза изградње граничног прелаза код моста "Братољуб" (ВИДЕО)

Иградња граничног прелаза између Србије и БиХ код новог моста "Братољуб" у завршној је фази, а продужени рок за завршетак радова је 30. јун.
Братољуб - Фото: РТРС
БратољубФото: РТРС

Будући нови гранични прелаз биће саграђен на комплексу укупне површине 30.000 квадратних метара и имаће објекте за смјештај царинских и полицијских служби двије земље, инспекцијских органа и све остале попратне садржаје.

Вриједност пројекта, којег финансира Управа за индиректно опорезивање БиХ, је око 14 милиона КМ.

Објекти на царинским терминалима су завршени, урађене су инсталације, електро-мрежа, колектори, а сада престоји асфалтирање царинске зоне, површине 16.000 квадрата граничног прелаза који ће бити прве категорије.

Представник Надзорног органа Невенко Самоуковић каже да је предвиђен завршетак радова у наредних мјесец дана.

Начелник Братунца Срђан Ранкић каже да је ово најзначајнији пројекат за Средње Подриње и ову општину. Посебну важност за будући гранични прелаз имаће и бесцаринска зона.

- То је простор гдје ће привредници отварати своје производне погоне, а у питању је површина од 50 хектара - додаје Ранкић.

Отворањем овог граничног прелаза отвориће се нови коридори, путеви ка централној Србији биће краћи за 100 километара. Корист ће имати превозници, привредници, пољопривредници...

Истовремено, општине Братунац и Љубовија покренуле су и инцијативу за изгрању тунела Прослоп који ће заједно са новим мостом, пут до Београда, скратити за 50 километара .

Претходно, 2017. године, Србија је изградила мост "Братољуб" у дужини од 227 метара, за шта је издвојено 13 милиона евра.