latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:01 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Зашто су домаћи деминери изгубили посао у БиХ? (ВИДЕО)

Афера "Деминирање" могла би да потресе Босну и Херцеговину.
Деминери - Фото: РТРС
ДеминериФото: РТРС

Након што су посао уклањања мина у БиХ преузеле двије међународне организације из Норвешке и Велике Британије, домаће деминерске организације упозоравају на неправилности. Донатори фаворизују међународне организације. Услуге су им јефтиније, јер не морају плаћати ПДВ.

Бх. деминери се позивају на Закон о деминирању БиХ и Правилник за акредитовање организација за противминско дјеловање и у писму надлежним институцијама наводе да је БХ МАК издала акредитације страним невладиним организацијама, мада немају статус правног лица, него су регистровани као представништва. У БХ МАК-у потврђују да су регистровани као представништва страних невладиних хуманитарних организација, али и да су регистровани у складу са законом.

- Центар за уклањање мина ће извршити све провјере навода у складу са својим надлежностима, те у складу с тим затражити мишљење надлежноих министарстава правде, код којих су регистрована представништва. Ја подржавам домаће деминерске организације у БиХ и мислим да би све организације морале бити у равноправном статусу - истиче Саша Обрадовић, директор овог центра.

Представништво је саставни дио страног лица и нема статус правног лица, указују деминери, не спорећи ни њихово право да учествују на јавним позивима донатора, али као равноправан правни субјект, са једнаким правима и обавезама.

- Ово није само проблем регистрације страних организација. Нису регистровани за ПДВ, аутоматски су повољнији према донаторима за 17 одсто и имате донаторе који су нама отворено признали да иду директно на јавне позиве ка страним организацијама јер немају плаћање ПДВ-а, а ни они га не плаћају - каже Радослав Живковић из Удружења за борбу против мина "Стоп мине".

Осим буџетског губитка, евидентно је и безбједност угрожена, јер се о процијењених 75 хиљада минско-експлозивних средстава и даље расутих по БиХ све мање размишља.

- Нажалост, како су прошле године одузета и пребачена средства за миграције од ЕУ мислим да је недостатак средстава за деминирање све више изражен и наше компаније све мање и мање имају посла - наводи Обрадовић.

Живковић каже да би, да није било посла у Србији, вјероватно већ били затворени, као и неколико других фирми које се баве деминирањем.

Нелојална конкуренција је већ угасила неколико домаћих организација, истиче Живковић и пита како се озбиљан посао попут деминирања смије повјерити страним представништвима и да ли су у случају незгода одговорни пред домаћим судовима?