latinica  ћирилица
05/06/2021 |  17:45 | Аутор: СРНА

Радман: Праведан Изборни закон - гарант за стабилну БиХ

Хрватска је заинтересована за положај Хрвата у БиХ и искрени заговарач БиХ на њеном евроатлантском путу и само је праведан Изборни закон гарант за стабилну БиХ, поручио је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман у Сплиту.
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA) -
Гордан Грлић-Радман (фото: Željko Milićević/AA)

Радман, који је учествовао на конференцији "Лијепа земља БиХ", на којој је представљено четворокњижје "Изнад црте" замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драгана Човића, рекао да су данас представљене четири књиге истакнуто свједочанство, не само о Човићевој политичкој борби, него и сви други аспекти који су обједињени у њима, а уз политичке, ту су привредни, медијски и дипломатски аспекти.

- Хрватска по Уставу, и као супотписник Дејтонско-париског споразум, једина је земља чланица ЕУ која се БиХ дијели најдужу границу. Сматрамо да смо једини стварни и прави свједоци и они који имају експертизу и искуство када је у питању историја и стварање модерне БиХ. Хрватска је заинтересована за положај хрватског народа у БиХ - поручио је Радман.

Он је указао да је установљено да је, након готово 26 година од потписивања Дејтонско-париског споразума, дошло до нарушавања права, односно до аберација.

- Као чланица ЕУ и НАТО, Хрватска је дужна да говори о положају Хрвата у БиХ. Међународни представници који су били и радили у БиХ мијењали су одређене чланке који су ишли на штету Хрватима у БиХ, а јучерашњом је хрватском резолуцијом Хрватског народног сабора у Мостару утврђена и неопходност промјене Изборног закона како би Хрвати били легитимно представљани на свим нивоима власти - рекао је Радман.

Радман је истакао да то није ситуација у Предсједништву, гдје је мјесто хрватског члана зузео политичар који није изабран гласовима Хрвата, што је парадоксално.

Он је истакао да овдје није ријеч колико има Хрвата у БиХ, већ о мајоризацији и прегласавању, што није у складу са духом и словом Дејтонског споразума, нити Уставом.

Радман је нагласио да је Хрватска искрени заговарач БиХ на њеном евроатлантском путу.

- Као одговорна чланица ЕУ и НАТО, Хрватска је дужна да говори о положају Хрвата у БиХ, али и да упозорава међународну заједницу и актере о њиховом положају и потреби измјене Изборног закона јер једино праведан изборни закон је гарант за стабилну и функционалну, те просперитетну БиХ - нагласио је Радман.

Човић је у четири књиге на неколико хиљада страница описао 20 година живота и дјеловања - прва је посвећена европском путу БиХ и укључује његове говоре у протекле двије деценије, друга о његовим сусретима са вјерским великодостојницима, а трећа садржи интервјуе и медијске наступе, док је четврта фокусирана на сусрете које је имао са свјетским челницима.

- Ми смо Хрватској, као једној од наших домовина, представили све оно што волимо у БиХ. Снажно смо жељели да нагласимо све оно за што се залажемо у БиХ, а то је њена цјеловитост и евроатлантски пут, као и суштину БиХ, три конститутивна народа - рекао је Човић у изјави за Фену након представљања својих књига.