latinica  ћирилица
05/06/2021 |  15:30 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Палмер: Вашингтон за компромис без притисака

Амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер тврди да САД желе да се пронађе компромисно рјешење у дијалогу Београда и Приштине, те да "не намјеравају да врше притисак на стране" у том процесу.
Дачић-Палмер  (Фото: архив/srbija.gov.rs) -
Дачић-Палмер (Фото: архив/srbija.gov.rs)

Током сусрета Палмера са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем разговарано је и о састанцима које је амерички дипломата имао у Приштини, гдје је истакнуто да САД пружају пуну подршку специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и његовим активностима.

Дачић је истакао да су односи САД и Србије значајно унапријеђени претходних година и да треба наставити активности на њиховом даљем развоју.

Он је додао да ће као предсједник Скупштине Србије настојати да јача везе са америчким Сенатом и Конгресом, саопштено је из Скупштине Србије.

Дачић је подвукао значај интензивирања политичког дијалога и реализацију посјета на виском нивоу.

На интересовање Палмера, разговарано је и о приоритетима рада Скупштине Србије, а Дачић је истакао снажну ријешеност да током свог мандата ради на оснаживању улоге парламента и унапређењу њеног рада.

Дачић је информисао америчког саговорника и о процесу уставних реформи који је у току, као и о активностима у оквиру друге фазе међустраначког дијалога и састанцима које је имао са представницима Европског парламента.

Палмер је замјеник помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за западни Балкан.