latinica  ћирилица
05/06/2021 |  13:12 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Бањалучка жупа прославила своју небеску заштитницу (ВИДЕО)

Бањалучка жупа Похода Блажене Дјевице Марије прославила је своју небеску заштитницу посљедњег дана мјесеца маја, на завршетку свибањских побожности.
Прослава Похода Блажене Дјевице Марије - Фото: РТРС
Прослава Похода Блажене Дјевице МаријеФото: РТРС

Мајку Исусову Марију католици сматрају својом највећом заговорницом код Бога.

Празник Похода Блажене Дјевице Марије Елизабети настао је на основу библијског догађаја, сусрета двију рођакиња, Марије будуће мајке Спаситељеве и Елизабете, мајке Св. Ивана Крститеља и Претече.

Оно што је чуо од саме Богородице о сусрету у Аин Кариму, насељу у Јерусалиму, записао је Св. апостол Лука у првом поглављу свог Еванђеља. Сусрету је претходио догађај Благовијести. Остаје непознато како је Марија путовала од Назарета до Аин Карима, 144 километра.

Био је то и сусрет Месије и Претече, под мајчиним срцем. "А кад чу поздрав Маријин, заигра дијете у утроби њезиној и Елизабета се испуни Духа Светога, и повика узвишеним гласом - Благословљена си ти међу женама и благословљен је плод утробе твоје!".

- Та пунина догађаја порука је данашњим хришћанима да буду једни уз друге - рекао је жупник Владислав Жарко Ошап.

Свето мисно славље 31. маја предводио је монсињор Ивица Божиновић, жупник у Пресначама, који је упоређујући човјечији и божански начин дјеловања, покушао да приближи настанак Календара и празника.

Реална опасност за свакога, наглашава монсињор Божиновић, јесте да не постане самом себи сврха у доба селфија, да заборави на човјека у потреби.

- Марија је истински примјер несебичности и брзине којом пристиже у помоћ - монсињор Ивица Божиновић.

Вјернички живот у кризним временима оснажује сазнање да човјек није сам и да Створитељ није заборавио своје створење.