latinica  ћирилица
05/06/2021 |  13:04 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Кошарац и Јаћимовић о унапређењу привредне и туристичке сарадње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Скопљу са амбасадором БиХ у Сјеверној Македонији Драганом Јаћимовићем о јачању туристичке и привредне сарадње, те побољшању спољнотрговинске размјене између двије земље.
Кошарац, Јаћимовић - Фото: СРНА
Кошарац, ЈаћимовићФото: СРНА

Кошарац и Јаћимовић истакли су да су односи БиХ и Сјеверне Македоније добри и пријатељски, те да је у наредном периоду потребно радити на бољој повезаности и јачању веза између привредника из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ са привредницима из Сјеверне Македоније, саопштено је из ресорног министарства.

На састанку је констатовано да постоји много могућности за побољшање економске сарадње и унапређење спољнотрговинског промета између БиХ и Сјеверне Македоније у оквиру ЦЕФТА споразума.

Саговорници су усагласили да ће заједнички радити на дефинисању и афирмацији директне сарадње између привредних сектора Републике Српске и ФБиХ, са једне, и Сјеверне Македоније са друге стране.

Кошарац и Јаћимовић су посебан акценат ставили на унапређење сарадње у области туризма, те договорили да у предстојећем периоду интензивирају активности на потписивању споразума о сарадњи између БиХ и Сјеверне Македоније у овој области.

Током састанка наглашено је да Република Српска и ФБиХ имају значајне туристичке капацитете које је неопходно повезати са македонском страном, при чему су посебно истакнути потенцијали Јахорине, Бјелашнице, Игмана, као и Галичице, Маврова, Охридског језера, Преспанског језера, те Дојранског језера на македонској страни.

Кошарац и Јаћимовић су изразили опредјељење да у предстојећем периоду заједнички раде на реализацији закључака данашњег састанка, с циљем унапређења туристичке и привредне сарадње, те повећања спољнотрговинске размјене између БиХ и Сјеверне Македоније, наведено је у саопштењу.