latinica  ћирилица
05/06/2021 |  11:05 ⇒ 11:06 | Аутор: РТС

Кон: Немогуће је сада рећи да на јесен неће бити вируса корона

Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије доктор Предраг Кон оцијенио је да је скоро немогуће да се у Србији понови ситуација са ковидом каква је била у децембру, марту и априлу, али је додао и да је, што се тиче јесени, немогуће сада рећи да вируса неће бити.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

- Београд је велики знак да се побољшава ситуација. Ситуација је неупоредиво боља него у децембру, марту и априлу. Усуђујем се да кажем да такав пораст више није могућ, јер би морало да дође до велике промјене вируса. Али, сада рећи да неће бити више ничега, неодговорно је - рекао је Кон за ТВ Прва.

Додао је да је мало вјероватно да ће на љето бити знатног пораста.

- Недјеље су у питању да спустимо вирус до тог нивоа да нема озбиљног ризика, да се мирно отварамо. Кад се мирно отворимо, неће бити класичних забрана, него ће све бити препуштено организаторима догађаја. Вакцинација је једини излаз - објаснио је Кон.

За Кона утакмице са публиком су неприхватљиве у овом тренутку.

- Знам да је нестрпљење велико, али се мора сачекати. Непријатно ме погодило што је било публике на утакмицама. Чим се неко тако издвоји, креће лавина: "Како могу они, а не можемо ми?" Онда се ствара атмосфера бојкота мјера. Тренутно је присуство вируса три особе на 100.000, значи ако је на кошаркашкој утакмици Звезда–Будућност било 4.000 људи, постоји вјероватноћа да нема вируса, али опет, постоји неки ризик. Када је то тако масовно као што је утакмица, то је за мене позив на бојкот - нагласио је Кон.

Што се тиче организације свадби, све ће бити препуштено организатору.

- Ако неко планира свадбу, мораће да размишља да ли су му гости вакцинисани или нису, прележали ковид или нису, тестирани или нису. То ће бити морална обавеза организатора - закључио је Кон.