latinica  ћирилица
05/06/2021 |  10:02 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Петровић: Дрина је ризница електричне енергије од које би користи имао цијели регион

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић истакао је да ријека Дрина располаже огромним потенцијалом и да њоме "протичу" киловат часови електричне енергије, а нико нема користи.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

Петровић је оцијенио да би био велики гријех направити хидроелектране Бук Бијела, Фоча и Паунци, а не наставити даље за градњом на средњем и доњем току ријеке Дрине, јер је то ризница електричне енергије од које би користи имао цијели регион.

Он је рекао Срни да је Дрина гранична ријека и да би се заједничким ангажовањем заинтересованих компанија могло искористити седам преграда које је могуће направити и то три у средњем сливу Дрине и четири у доњем.

- Укупна њихова снага би била 700 мегавата, а укупна годишња производња 2.800 гигават часова електричне енергије. Процијењена вриједност изградње ових објеката била би 2,2 милијарде евра - појаснио је Петровић.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске је истакао да би реализација таквог пројекта значила свима у региону, јер ријека тече и буквално са собом односи киловат часове струје.

- Ми имамо право природно богатство, а нисмо ни свјесни колико губимо што не користимо тај потенцијал. Значај ријеке Дрине је огроман и то треба искористити за добробит свих нас у региону - закључио је Петровић.