latinica  ћирилица
05/06/2021 |  09:06 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Тришић Бабић: Недостављање приједлога кандидата - доказ незрелости БиХ

Недостављање приједлога три кандидата за судије у Европском суду за људска права у Стразбуру показује незрелост БиХ и нарушава имиџ БиХ у међународним односима, оцијенила је Ана Тришић Бабић, савјетник за спољне послове предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Ана Тришић Бабић - Фото: Глас Српске
Ана Тришић БабићФото: Глас Српске

Бабићева је нагласила да је избор кандидата, које би Предсједништво прослиједило Парламентарној скупштини Сајета Европе, био тема разговора и покушано је у више наврата да се постигне договор, али је било опструкција.

- Појединци у Предсједништву не маре како ће се то одразити на позицију БиХ у међународним односима, него свој мандат користе како би на такве функције покушали прогурати себи блиске људе. Нажалост, ово је само још један показатељ да БиХ не функционише - изјавила је Бабићева за Глас Српске.

Лист подсјећа да је Министарство иностраних послова обавило све процедуре у предвиђеним роковима и у јануару доставило листу са 13 кандидата који су прошли на конкурсу и приједлог је прослијеђен у Предсједништво на разматрање.

Међутим, иако су све процедуре биле обављене на вријеме и очекивало се да ће Предсједништво изабрати три кандидата, све је заустављено јер није било договора тројице чланова. Камен спотицања било је инсистирање Жељка Комшића да његов фаворит Невен Анђелић буде у ужем избору.

Анђелић је професор међународних односа, годинама живи у Лондону, гдје се преселио током рата у БиХ. Предавао је историју и теорију људских права на више факултета, али и у Центру "Вудро Вилсон" из Вашингтона, који је у више наврата објавио да је БиХ потребна реформа по грађанском принципу, при чему би били укинути ентитети. Због свега овог, није постојала сагласност сва три члана Предсједништва о Анђелићу као предложеном кандидату.

За позицију судије Европског суда за људска права у Стразбуру, осим Анђелића, аплицирала је и Јасминка Џумхур, која има подршку Шефика Џаферовића, а међу кандидатима је и Моника Мијић, члан Високог судског и тужилачког савјета.