latinica  ћирилица
05/06/2021 |  08:59 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Повољни услови за вожњу

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и ФБиХ одвија несметано, уз повољне временске услове, а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Путеви (фото:putevirs.com) -
Путеви (фото:putevirs.com)

Због радова, на мјесту укрштања дионице магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац и Улице Мис Аделине Ирби у насељу Врбања измијењен је режим саобраћаја.

У току су радови на дионици магистралног пута Клашнице један-Горња Вијака један, гдје долази до измјене у одвијању саобраћаја, који регулише привремена сигнализација.

Због санације клизишта на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим саобраћаја.

Због радова на дионици магистралног пута Љубогошта-Пале у тунелу "Каловита брда" измијењен је режим саобраћаја, као и на дионици магистралног пута Црна Ријека-ентитетска граница /Угар/ гдје су у току радови у тунелу "Угар".

Због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, саобраћај се одвија успорено.

У току су радови на дионици магистралног пута Руданка-Добој, због чега је измијењен режим саобраћаја на споју магистралног пута и прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу "9. јануар".

Због изградње кружне раскрснице, измијењен је режим саобраћаја на споју дионица магистралних путева Добој-Добој /Пољице/ и дионици Руданка-Добој.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на дионици Мраковица-Подградци регионалног пута Мраковица-Градишка, док се због одрона на дионици Козарац-Мраковица одвија једном траком, наизмјенично.

Због реконструкције раскрснице дионице магистралног пута Ивањска –Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај у насељу Рамићи, измијењен је режим саобраћаја и привремено постављена сигнализација.

У току је изградња кружне раскрснице на укрштању магистралних путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишћа, због чега је измијењен режим саобраћаја.

На дијелу магистралног пута Бијељина-Угљевик у току је уређење пута, па се саобраћај одвија наизмјенично, уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

Радови се изводе и долази до измјене у одвијању саобраћаја на регионалном путу Лукавица-Пале.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке, због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај ће, по потреби, повремено бити обустављан од 7.00 до 17.00 часова у трајању до један сат.

На регионалном путном правцу на дионици Стари Мајдан-Ламовита, због извођења радова, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја.

Због радова измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу Модрича1-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-ентитетска граница /Каруше/, те на дионици Црквина-Модрича 1 и привремено је постављена саобраћајна сигнализација.

Због реконструкције дионице регионалног пута Тедин Хан-ентитетска граница /Криж/ измијењен је режим саобраћаја.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Вангабаритни терет ће бити превожен на дионицама Добој-ауто-пут-Бањалука /до 7. јуна/, ентитетска граница Каруше-гранични прелаз Брод /до 6. јуна/, међуентитетска линија Леденице-Црквина-Модрича-аутопут-Александровац /до 11. јуна/, ентитетска граница Подврсник-Љубиње-Требиње-гранични прелаз Клобук /до 10. јуна/, међуентитетска линија Станић Ријека-Добој-Дервента-гранични прелаз Брод /до 17. јуна/, међуентитетска линија Бањ Брдо-гранични прелаз Рача /до 26. јуна/ и међуентитетска линија Станић Ријека-међуентитетска линија Каруше /до 15. јуна.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног путуа Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн, јер након деструкција надожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница са Црном Гором /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У ФБиХ у току су радови на мосту /М06/ на дионици ауто-пута А-1 Сарајево сјевер-Подлугови, због чега се саобраћај одвија успорено, претицајном траком.

На путу Тузла-Калесија /дионица Симин Хан-Цапарде/ због радова у тунелу "Чакловићи" саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

У току су и радови у тунелу "Црнаја" на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћај одвија наизмјенично, једном траком, док се у ноћним часовима обуставља.

Радови се изводе и на путевима Устиколина-Горажде /мостови Устиколина и Мравињац/, Тарчин-Коњиц /Доња Раштелица/, Столац-Хутово /мјесто Церовица/, Посушје-Томиславград /насеље Читлук/ и Бановићи-Рибница /на излазу из Бановића/, као и на раскрсници магистралних путева у Босанском Петровцу.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан"пи-си-ар" тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.