latinica  ћирилица
23/05/2021 |  19:23 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

ПД Семберија све више усмјерено на повећање производње млијека (ВИДЕО)

Пољопривредно добро Семберија, лидер у производњи житарица и уљарица, као и сјеменског кукуруза, све више је усмјерено на повећање производње млијека.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Испоруче 7.200 литара млијека дневно, а до краја године производњу би требало да повећају за додатних 20 одсто. У развоју мљекарства имају и подршку ресорног министарства у Влади Српске.

Представници Пољопривредног добра Семберија купили су у Француској нових 66 јуница сименталске расе, тако да ће до краја године имати 400 крава у мужи. Дневно производе 7.200 литара млијека које откупљује мљекара из Градачца.

Бранимир Андрић директор ПД Семберија каже да је производња млијека комплексан процес.

-Производња млијека је један врло комплексан и широк процес који веже за себе много ратарства и веже много бенефита за ратарску производњу, везано за стајњак, везано за ђубрење њива, за репродукцију , односно производњу мушке телади - истакао је Андрић.

Производња млијека кључна је за развој пољопривреде сматрају и у ресорном министарству. Прошле године је произведено и премирано 127 милиона литара млијека. Значајна средства из аграрног фонда се издвајају за куповину механизације.

Зоран Малетић помоћник министра пољопривреде Републике Српске рекао је млијеко мора бити стандардног квалитета како би се остварили подстицаји.

- Кад је то у питању дајемо капиталне инвестиције за набавку комплетне механизације и све оно што иде кроз капиталне и дајемо премију од 25 пфенинга по литру произведеног млијека. То млијеко мора бити млијеко стандардног квалитета да би се остварили ти подстицаји - каже Малетић.

На имањима ПД Семберија производи се потребна сточна храна. Под ратарским кутурама имају 2.200 хектара. Ријеч је о интензивној производњи за коју су обезбијеђени и системи за наводњавање највећег капацитета у Српској. Ове године осим 520 хектара пшенице, исто толико соје и 600 хектара меркантилног кукуруза имају и 280 хектара сјеменског кукуруза. Након приватизације ово пољопривредно добро је запослило десетак нових радника-тако да сада има 97 запослених.