latinica  ћирилица
23/05/2021 |  19:21 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Произвођачи гламочког кромпира пред великим губитком (ВИДЕО)

Произвођачи гламочког кромпира пред великим су губитком због немогућности пласмана на тржиште.
Гламочки кромпир - Фото: РТРС
Гламочки кромпирФото: РТРС

Истичу, хиљаде тона кромпира у Гламочу биће бачене. Произвођачи ове културе из Федерације не добијају подстицаје, а у БиХ нема заштитних мјера на увоз кромпира.

Иако гламочки произвођачи килограм кромпира продају за десет до 15 пфенига, купаца нема. Један од највећих произвођача Милош Добријевић каже да има вишак од око 300 тона и да ће га највјероватније бацити на депонију.

Милош Добријевић произвођач кромпира каже да је 15,20 посто све што је успио продати.

Добријевић истиче да су у БиХ остале хиљаде тона кромпира, не само у Гламочу. У овој повратничкој општини са српском већином, под кромпиром је око двије хиљаде хектара. Сваке године у просјеку производе се око 15 хиљада тона.

Добријевић додаје да је неопходно да се преузму мјере како би се домаћа производња заштитила, да би произвођачи могли продати свој производ и наставити производњу.

Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч каже да је фабрика која је прерађивала кромпир, усљед ратних дејстава престала са радом и да до дан данас није почела да ради.

- Фабрика која је радила овдје и прерађивала кромпир је нажалост, усљед ратних дејстава, престала са радиом и дан-данас не ради. Приватизована је и закључана, тако да су наши произвођачи кромпира препуштени сами себи - истакао је Небојша.

У БиХ је прошле године увезено 19 милиона килограма кромпира, а у прва четири мјесеца ове године око 10 милиона килограма, подаци су Министарства спољне трговине и економских односа. У Министарству поручују да су спремни да заштите домаћу примарну производњу у случају кромпира.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац, рекао је да постоје проблеми око договора на нивоу БиХ када је ријеч о заштити домаће производње. 

- Оно што је индикативно јесте да постоје проблеми када желимо да одговоримо са нивоа БиХ на адекватан начин како бисмо заштитили домаћу производњу и то на примјеру увођења прелевмана и пуне царинске стопе за увоз свјежег и расхлађенг меса због неразумијевања од стране колега из Федерације Бих. Што се тиче Министарства спољне трговине, ми смо спрмени да разморимо све могућности онда када добијемо званично мишљење и званичан став надлежних ентитетских тијела, с обзиром да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета - каже Кошарац.

Ливањски кантон, којем припада Гламоч, у својој Стратегији развоја на посебно мјесто ставља гламочки кромпир као „конкурентан бренд“.

Међутим, кантонална Влада не подстиче његову производњу. На наше питање на који начин планирају да помогну произвођачима гламочког кромпира, из Министарства пољопривреде нису одговорили.