latinica  ћирилица
17/05/2021 |  12:10 ⇒ 12:14 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Ескалација сукоба на Блиском истоку пријетња и за Русију

Кремљ сматра врло важним да се спријечи даљи развој сценарија употребе силе у палестинско-израелском конфликту, саопштио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Врло је важно спријечити да догађаји добију облик сценарија употребе силе. Зато се предузимају врло енергични напори и на линији "квартета" (Русија, САД, УН, ЕУ) и разних држава кроз билатералне канале у сталном су контакту и са Израелцима и са Палестинцима како би се спријечила размјена удара - рекао је Песков.

Ескалација палестинско-израелског конфликта представља пријетњу за Русију јер се налази у сусједном региону, изјавио је Песков, коментаришући ријечи руског предсједника Владимира Путина да се овај конфликт дешава у непосредној близини од руске границе.

- Блискоисточни регион се не налази на другом континенту, то је сусједни регион, на то се мисли када се каже непосредна близина. И овај конфликт (између Палестине и Израела) заиста представља опасност у случају неконтролисане ескалације и наставка - рекао је он.

Кремљ је крајње забринут порастом броја жртава у палестинско-израелском конфликту и ракетним нападима, укључујући и на канцеларије медија.