latinica  ћирилица
17/05/2021 |  07:37 ⇒ 07:47 | Аутор: СРНА

Газа: Настављени ваздушни удари и ракетни напади

Израел је извршио неколико десетина ваздушних удара у Гази, а палестински милитанти из Хамаса испалили су салве ракета на израелске градове у наставку сукоба који су данас ушли у другу седмицу, док међународна заједница и даље позива на прекид ватре.

Путеви, безбједносни објекти, кампови за обуку милитаната и куће бомбардовани су у израелским ваздушним ударима који су фокусирани на Газу, рекли су очевици. Звук детонација одјекивао је ноћас у многим дијеловима палестинске енклаве.

Израелска војска саопштила је да су ракете испаљене на израелске градове Бершеба и Ашкелон и да су њени борбени авиони напали девет стамбених објеката који припадају Хамасовим командантима високог ранга.

У саопштењу се наводи да су неки од тих објеката били кориштени као складишта оружја.

За сада нема информација о жртвама ни са једне стране границе.

У извјештајима о јучерашњем ваздушном нападу у Гази, у којем је уништено неколико кућа, палестински здравствени званичници наводе да су погинуле 42 особе, укључујући 10 дјеце. Током дана трајала је ракетна паљба по израелским градовима.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен написао је на "Твитеру" да "све стране морају умањити тензије" и да "насиље мора одмах бити заустављено". Он је упутио ову поруку послије разговора са шефом египатске дипломатије о наставку насиља у Израелу, Појасу Газе и окупираној Западној обали.

САД су на састанку Савјета безбједности УН објавиле да јасно стављају до знања Израелу, Палестинцима и осталима да су спремне да понуде своју подршку "уколико стране затраже прекид ватре".

Израелски премјер Бењамин Нетањаху саопштио је да се израелска кампања у Гази наставља "пуном силом" и да се мора показати снага одвраћања да би се спријечили будући сукоби са Хамасом.

Према подацима Министарства здравља у Гази, од почетка нових сукоба погинуло је 197 људи, укључујуи 58 дјеце и 34 жене. У Израелу је погинуло 10 особа, укључујући двоје дјеце, наводе израелске власти.