latinica  ћирилица
16/05/2021 |  11:30 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

ФЗО: Измирена сва дуговања за боловања радника у привреди

Фонд здравственог осигурања Републике Српске измирио је сва дуговања за боловања према привреди, и то према оним пореским обвезницима који редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање.

У саопштењу из Фонда наводи се да је, осим редовних текућих обавеза, измирио и сав акумулисани дуг из претходних година по основу рефундације нето плате за вријеме привремене неспособности за рад.

- За разлику од прије пет година када је Фонд за накнаде нето плата за боловања радника у привреди дуговао око 16 милиона КМ, сада је рационалном политиком пословања успио да измири сва ранија дуговања - наводе из Фонда.

Из ове службе напомињу да се овдје ради о акумулисаним обавезама за боловања која су настала у претходном периоду, док Фонд већ уназад неколико година настоји да у континуитету редовно измирује текуће.

- На овај начин Фонд је испоштовао и Споразум о сарадњи са Удружењем послодаваца Републике Српске који је потписан још 2018. године и који дефинише не само обавезе Фонда, него и послодаваца да редовно измирују своје обавезе за здравствено осигурање - наводи се у саопштењу.

Иако се овој служби за доприносе дугује око 270 милиона КМ потпуним измирењем ранијег дуга по основу рефундације нето плата за боловања оним пореским обвезницима који су редовни уплатиоци доприноса, Фонд је настојао да максимално подржи оне послодавце који поштују законске обавезе, укључујући и уплату доприноса.

- За здравствени систем је од неизмјерног значаја редовна уплата доприноса, јер од тога зависи како финансијска одрживост система, тако и побољшаље квалитета и доступности здравствене заштите - напомиње се у саопшењу.

И са измирењем овог дуга за боловања према привреди Фонд наставља у правцу смањења укупних обавеза које су у протеклих пет година смањење за више од 200 милиона КМ. Фонд је, захваљујући томе, знатно проширио права из здравственог осигурања, почео да финансира бројне нове здравствене услуге, иновативне терапије, те нова права из продужене медицинске рехабилитације.

Из Фонда поручују да ће и у наредном периоду упркос бројним изазовима настојати да финансијску ситуацију одрже стабилном јер се, уз финансијску сигурност, побољшава и квалитет здравствених услуга, што је један од циљева ове службе.